Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čaplovič prisľúbil menej byrokracie a administratívy v školstve

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Súčasťou pripravovaných systémových zmien v oblasti školstva bude aj znižovanie byrokracie a administratívy. Na dnešnom rokovaní Rady pre systémové zmeny v školstve to prisľúbil šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD).

 "Minister zároveň informoval o potrebe novelizácie viacerých zákonov, ktoré sa týkajú výchovy a vzdelávania, financií, ako aj postavenia pedagogických a nepedagogických zamestnancov, odborného školstva – duálneho systému vzdelávania," priblížil hovorca ministerstva Michal Kaliňák.

Čaplovič v minulosti napríklad hovoril o novom modeli financovania škôl, ktorý chce pripraviť v lete. Podľa ministra by už vzdelávacie zariadenia nemali dostávať peniaze na žiaka, ale na školskú triedu. "Ten zákon bude samozrejme mať aj iné oblasti a bude smerovať k tomu, aby sme v duchu zmien negatívneho populačného vývoja posilnili predovšetkým kvalitu triedy, učiteľa a vzdelávacieho procesu," povedal už minulý týždeň Čaplovič.

Rada sa na svojom druhom rokovaní zaoberala aj súhrnnou správou o stave hodnotenia školského systému, škôl, učiteľov a žiakov na Slovensku. Jej členovia pritom skonštatovali, že je nevyhnutné spustiť komplexné datacentrum, v ktorom by boli spracované všetky relevantné informácie pre porovnávanie a vyhodnocovanie údajov. "Zároveň bolo konštatované, že výsledky Monitoru 9 do značnej miery ponúkajú skreslený obraz o reálnej kvalite vedomostní a zručností žiakov základných škôl, nakoľko najlepší žiaci, ktorí sú v tom čase už študentmi osemročných gymnázií neboli zaradení do spomínaného testovania," podotkol Kaliňák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu