Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Opozícia: Minister hospodárstva Malatinský by mal odstúpiť!

Tomáš Malatinský
Tomáš Malatinský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD) by mal odstúpiť. Dôvodom je novela zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Zhodujú sa na tom predstavitelia opozície, ktorí právnu normu kritizujú. Novela je podľa nich šitá na mieru finančnej skupine Penta.

Investičná skupina považuje novelu za neopodstatnenú a nesprávnu. "Sme presvedčení, že v takej podobe, ako je novela pripravená, by nemala pokračovať v legislatívnom procese a predkladateľ by ju mal stiahnuť," povedal dnes hovorca investičnej skupiny Penta Martin Danko. Podľa podpredsedu Mostu-Híd Zsolta Simona dokazuje tento postoj investičnej skupiny jej prepojenie s vládou Roberta Fica (Smer-SD).

"Návrh dáva predkladateľ, stiahnuť ho má právo on, teda ten, kto návrh vypracoval. Aký iný dôkaz o prepojení Penty a vlády je potrebný než skutočnosť, že spoločnosť Penta už dnes navrhuje, aby ten zákon bol vzatý späť? Takýto úkon môže urobiť ten, kto návrh vypracoval. To je pre mňa dôkaz," povedal na tlačovej konferencii opozície Simon. Zároveň sa pýta Smeru-SD, čo dostane od Penty ak prejde tento zákon.

Podpredseda KDH Július Brocka považuje novelu za škandalóznu. "Ide jednu finančnú skupinu v priebehu nasledujúcich 15 rokov obdarovať sumou takmer 300 miliónov eur. Ak by sa Smer správal sociálnejšie, mohli sme tu mať 300 nových eurových milionárov. Takto to bude darček pre jednu skupinu, ktorá to nepotrebuje," uviedol Brocka.

"Novela zákona je úderom pod pás slovenským výrobcom obnoviteľných zdrojov, ktorí môžu vytvárať pracovné miesta a je to dar pre jednu finančnú skupinu, čo zvyšuje riziko energetickej bezpečnosti Slovenska. Je to škandál," vyhlásil podpredseda SDKÚ-DS Jozef Mikuš, ktorý sa pýta, kto pripravoval zákon. Minister mu zatiaľ na to neodpovedal.

Martin Chren z SaS upozorňuje na protiústavnosť novely zákona. Apeluje na vládnych poslancov, aby nezahlasovali za právnu normu, lebo inak sa už nikdy nebudú môcť pozrieť svojim voličom do očí a povedať im, že nie sú peniaze napríklad na platy učiteľov a iných. Pre finančné skupiny sa totiž podľa jeho slov vraj nájdu vždy.

Igor Matovič (OĽaNO) si myslí, že premiér Fico sa vysmieva ľuďom, ktorí bojovali za to, aby sa v krajine nerozkrádalo. Pripomenul, že Malatinský prenajíma dom spolumajiteľovi Penty Jaroslavovi Haščákovi. "Keď je v takomto konflikte záujmov, nikdy si nemal dovoliť predložiť zákon, ktorý potvrdzuje to, že robí v prospech človeka, ktorému prenajíma dom," povedal Matovič. Dúfa, že poslanci Smeru-SD za návrh nezahlasujú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu