Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Školskí odborníci volajú po zatraktívnení povolania učiteľa

Predseda Odborového združenia pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek (vpravo) počas mimoriadnej rady OZPŠaV.
Predseda Odborového združenia pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek (vpravo) počas mimoriadnej rady OZPŠaV. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Odborníci pracujúci v školstve a osobnosti verejného života združení v iniciatíve Učiteľ 2020 vyzývajú ministra školstva a šéfa odborov zastaviť nedôstojnú diskusiu o zvyšovaní platov o päť či desať percent pre rok 2013 a ponúkajú alternatívny plán.

Ministrovi školstva Dušanovi Čaplovičovi a predsedovi Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavlovi Ondekovi adresovali otvorený list. Upozorňujú, že diskusia má byť o tom, ako do roku 2020 urobiť povolanie učiteľa atraktívne, aby sa najschopnejší ľudia mohli stať a ostať učiteľmi a aby deti mali kvalitných učiteľov. „Diskusia o zvyšovaní platov nás doviedla do slepej uličky a máme odôvodnenú obavu, že zo školstva odídu ďalší mladí učitelia a staršia generácia pedagógov ostane zatrpknutá a bez energie,“ upozorňuje jeden z iniciátorov iniciatívy Učiteľ 2020 Stanislav Boledovič.

Medzi signatármi otvoreného listu iniciatívy Učiteľ 2020 je napríklad prezidentka Slovenskej komory učiteľov Mária Barancová, prezident Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií Pavel Sadloň, ale aj moderátorka Adela Banášová a spisovateľ Michal Hvorecký. Iniciatíva na minulotýždňovom stretnutí s ministrom školstva tlmočila požiadavku zastaviť nedôstojné naťahovanie sa o zvýšenie platov. Od zodpovedných požadujú pripraviť dlhodobú stratégiu s cieľom, aby bolo v roku 2020 povolanie učiteľa atraktívne a najschopnejší ľudia sa mohli stať a ostať učiteľmi.

Na rokovaní s ministrom školstva predložila iniciatíva Učiteľ 2020 tri požiadavky. Vynikajúci študenti by mali študovať učiteľstvo. Poukazujú na to, že až 12 percent študentov by sa dnes chcelo stať učiteľmi, no pre nízke finančné ohodnotenie si vyberajú štúdium iného smeru. Povolanie učiteľa je preto prvou voľbou len pre jedno percento študentov.

Univerzity, pripravujúce učiteľov, tak prijímajú takmer každého, kto sa prihlási. Toto je podľa iniciatívy neprijateľné. Iniciatíva volá po štúdii potreby učiteľov na Slovensku do roku 2020 a vytvorení motivačných štipendií pre najlepších študentov prichádzajúcich študovať učiteľstvo. V tejto oblasti by sa mal vyhodnocovať pomer prihlásených a prijatých študentov na učiteľské odbory tak, aby sa zo súčasného stavu 1:1 zvýšil na aspoň 3:1.

Iniciatíva navrhuje garantovať každoročný nárast financií do školstva a do platov učiteľov. Signatári hovoria, že dnes dosahuje plat učiteľa len 45 percent platu iných vysokoškolsky vzdelaných ľudí (v súčasnosti je plat VŠ vzdelaných ľudí 1 700 eur). V iných krajinách OECD je plat učiteľa obvykle vo výške 70 až 90 percent zamestnancov s vysokoškolským vzdelaním. Na Slovensku by tak mal učiteľ zarábať 1 200 až 1 600 eur. Iniciatíva preto žiada vládu, aby sa zaviazala garantovať každoročné zvyšovanie platov učiteľov o vopred jasne stanovenú minimálnu výšku do roku 2016 aj s výhľadom na rok 2020.

„Inak hrozí, že zo školstva masovo odídu mladí učitelia“. Podľa prieskumu sa až 58 percent mladých učiteľov do 30 rokov vyjadrilo, že odídu zo školstva, ak sa výrazne nezvýšia platy. „Za hlavný problém považujeme fakt, že pre nízke platy v školstve sa mladí ľudia nechcú stať učiteľmi. Z prieskumu medzi študentmi vyplynulo, že ak chceme pritiahnuť schopných mladých ľudí k povolaniu učiteľa, potrebujeme zvýšiť nástupné platy zo súčasných 500 približne na 700 až 900 eur, inak si vyberú iné povolanie,“ uvádza iniciatíva.

Tretím návrhom je optimalizovať súčasnú sieť škôl a počet učiteľov smerom k priemeru OECD. Na Slovensku máme v priemere jedny z najmenších tried v OECD. „Zavedením minimálnych veľkostí tried v jednotlivých typoch škôl by bolo možné optimalizovať počet škôl a tried a získať financie na zaplatenie učiteľa, uviedli členovia iniciatívy. Žiadajú optimalizovať počet škôl a učiteľov a garantovať, že všetky usporené prostriedky z optimalizácie pôjdu na vyššie platy a odmeny učiteľov. V tomto bode by sa mal prispôsobiť počet učiteľov na žiaka na úroveň priemeru krajín OECD.

Aby sa upokojila napätá atmosféra v spoločnosti, na školách, medzi učiteľmi a rodičmi navrhuje iniciatíva Učiteľ 2020 sériu krokov. Podľa nej treba podpísať memorandum o spoločnej vízii „Aby bolo povolanie učiteľa atraktívne a najlepší študenti chceli a mohli byť učiteľmi“. Do konca roka by mali vzniknúť ku každému bodu memoranda zmiešané pracovné komisie zložené z odborníkov na ministerstve, zástupcov učiteľov a odborníkov z tretieho sektora. Skupiny by pripravili návrhy konkrétnych krokov do apríla 2013. Odpočet plnenia by robilo ministerstvo školstva každý polrok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu