Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Novotný: Hrozí, že Ústavný súd vytvorí nebezpečný precedens

Viliam Novotný
Viliam Novotný (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V prípade, že Ústavný súd (ÚS) SR vyhovie podnetu námestníka generálneho prokurátora Ladislava Tichého a zruší platnosť zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier, vytvorí tým nebezpečný precedens.

Myslí si to podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný, podľa ktorého sa také rozhodnutie nedá vylúčiť. Súd už totiž čiastočne vyhovel tejto žiadosti, keď platnosť zákona pozastavil len niekoľko dní od podania.

Podľa Novotného Tichý odôvodňoval toto podanie aj tým, že zákon v súčasnom znení je diskriminačný. Stanovuje totiž výšku platov jednej skupiny pracovníkov, avšak neurčuje ju druhým. Zároveň nevysvetľuje, akým spôsobom budú vyššie mzdy sestier finančne kryté. "Ak je toto protiústavné, z rovnakého dôvodu sa môžete pri ďalších zákonoch obrátiť na Generálnu prokuratúru SR a žiadať toto isté - pri minimálnej mzde, pri platoch lekárov, prokurátorov, sudcov, poslancov Národnej rady SR," komentoval Novotný.

Otázne podľa neho je aj to, či sa Tichý na ÚS SR s takýmto podaním vôbec mohol obrátiť. Rovnako ako traja ústavní sudcovia pritom argumentoval tým, že táto právomoc prináleží generálnemu prokurátorovi, nie jeho námestníkovi. Podpredseda SDKÚ-DS preto žiada predsedníčku ÚS SR Ivettu Macejkovú o osobné stretnutie, kde by s ňou chcel o tomto podaní hovoriť. "Generálna prokuratúra a ÚS SR majú slúžiť na zvýšenie právnej istoty občanov, ale v tomto prípade vyvolávajú chaos a právnu neistotu - sestry ani ich zamestnávatelia nevedia, na čom sú," poznamenal Novotný.

Keďže podľa Novotného je pravdepodobné, že ÚS SR rozhodne o protiústavnosti zákona, vyzval ministerstvo zdravotníctva, aby už začalo pracovať na novom zákone o minimálnych mzdových nárokoch zdravotníckych pracovníkov. "Prijatie zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek bolo opodstatnené. Sestry si zvýšenie zaslúžili aj za ich slušný prístup k otázke platov v čase, kedy lekári hrozili a vydierali Slovensko," zdôraznil Novotný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu