Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Viac ako desaťpercentné strany majú dostať od štátu menej

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Politické strany a koalície, ktoré v parlamentných voľbách získali viac ako desať percent hlasov, by mali prísť o časť príspevku od štátu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o politických stranách, ktorý na úvod desiateho rokovacieho dňa tretej schôdze predstavili poslanci SaS.

Ak by ich zmena prešla, subjektom, ktoré dosiahli viac ako desať percent hlasov, by sa príspevok za hlasy nad touto hranicou znížil o štvrtinu. Právna norma by sa v súčasnosti dotkla iba vládneho Smeru-SD, keďže ostatné parlamentné strany získali vo voľbách menej. Mechanizmus by sa podľa predkladateľov nemal dotýkať malých, slabých politických strán, ktoré majú stále potenciál rastu.

"Naopak, solidarizuje to veľké strany s vysokým volebným ziskom, ktoré zo štátneho rozpočtu na svoju činnosť dostanú menej, no stále budú ďalej fungovať," uvádzajú predkladatelia. Návrhom sa majú šetriť prostriedky štátneho rozpočtu. Opatrenie by malo prinútiť politické strany hospodáriť efektívnejšie.

Martin Chren (SaS) chce zase novelizáciou zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch uzákoniť deň daňovej slobody ako pohyblivý pamätný deň. "Vláda vždy, keď schváli štátny rozpočet, priamo v ňom bude musieť uviesť, aké vysoké bude daňové zaťaženie, a potom už je ľahké vypočítať to na pracovné dni," povedal pred časom Chren. Pre túto iniciatívu sa liberáli rozhodli podľa jeho slov preto, aby občania Slovenska mohli posúdiť, či za dane, ktoré platia, dostávajú adekvátnu protihodnotu.

V rámci posledných návrhov na tejto schôdzi sa bude hovoriť aj o iniciatíve OĽaNO. Hnutie chce novelizáciou rokovacieho poriadku kontrolovať účasť poslancov NR SR na rokovaní cez čipovú kartu. Tá by mala nahradiť doterajší spôsob zisťovania účasti, teda prezenčnú listinu, na ktorú sa poslanci podpisujú. "Každý poslanec po zložení sľubu dostane od kancelárie preukaz a čipovú kartu, ktoré môžu jednoducho, efektívne a zároveň nesporne zisťovať, či sa poslanec zúčastňuje na rokovaní," vysvetľujú podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová a šéf klubu OĽaNO Jozef Viskupič vo svojom návrhu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu