Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Figeľ si sype popol na hlavu: Bol som ministrom, bola to moja zodpovednosť

Ján Figeľ
Ján Figeľ

BRATISLAVA - Predseda KDH Ján Figeľ priznáva, že za zlaté padáky pre niektorých nominantov KDH v štátnych podnikoch, nesie politickú zodpovednosť. Naznačil to pred dnešným rokovaním mimoriadneho Predsedníctva hnutia, ktoré sa bude vyplatenými financiami zaoberať.

"Samozrejme, bol som ministrom. To, čo sa dialo v rezorte, je zodpovednosťou ministra. Mojou chybou je, že som dôveroval osobám, ktoré ma sklamali. Zároveň to zatieňuje obrovské výsledky v rezorte, ktoré sme dosiahli," odvetil na otázku, či sa zlaté padáky nesie politickú zodpovednosť.

Svoj zámer opätovne kandidovať na straníckom sneme na predsedu hnutia však zrejme neprehodnotí. "Každý deň a celý život zvažujem svoje kroky. Snem je na to, aby rozhodoval a vyjadroval dôveru," povedal.

Figeľ zároveň očakáva, že výzva, aby dotknutí nominanti zlaté padáky vrátili, prinesie svoje ovocie. "Sú isté signály, že sa niektorí z nominantov chystajú peniaze vrátiť," informoval. Šéf KDH však upozornil, že na Slovensku sa manažéri podobným štýlom odmeňovali desaťročia. "Prinesieme konkrétny návrh. Myslím, že ten čas pre úpravu pravidiel je už dávno na čase," dodal.

Medzi manažérmi, ktorí svoje funkcie opustili aj so zlatým padákom, sa spomína bývalý šéf Železničnej spoločnosti Slovensko Pavol Kravec, ktorý dostal odmenu takmer 170.000 eur. Okrem neho dostali vysoké odstupné aj ďalší členovia manažmentu železníc. Zlatý padák vo výške 178.000 eur má aj bývalá šéfka Slovenskej pošty Marcela Hrdá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu