Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Švajčiarsko obmedzuje voľný pohyb Slovákov, tvrdí Štefanec

Ivan Štefanec
Ivan Štefanec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Švajčiarsko svojím rozhodnutím o obmedzení počtu imigrantov z ôsmich krajín Európskej únie, vrátane Slovenska, porušuje dohodu o voľnom pohybe osôb - tvrdí to podpredseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Ivan Štefanec (SDKÚ-DS).

Dohoda, ktorú má Švajčiarsko uzatvorenú s EÚ, podľa jeho slov poskytuje mnohé výhody Švajčiarsku v prístupe na trh EÚ. "Nie je akceptovateľné, aby Švajčiarsko uplatňovalo len tie časti, ktoré mu vyhovujú a ostatné nedodržiavalo," hovorí Štefanec. Podobný prístup už kritizoval, keď Nemecko a Rakúsko podľa neho zbytočne predĺžili o dva roky ochrannú lehotu na zamestnávanie našich občanov vo svojich krajinách. Podľa Štefanca sa už vtedy ukázalo, že rozhodnutie nakoniec najviac poškodilo krajinám, ktoré ho aplikovali. "Práve dnes, v krízových časoch, je takéto rozhodnutie kontraproduktívne a mimoriadne zlé, pretože prekonať krízu možno ľahšie práve spoluprácou, nie izolacionizmom,“ dodal Štefanec. Preto podporuje úsilie dosiahnuť zmenu postoja švajčiarskej vlády v tejto otázke a zdôrazňuje, že budúcnosť je v spolupráci a búraní bariér a nie v ich stavaní.

Švajčiarsko výrazne obmedzí zvýšené prisťahovalectvo z ôsmich štátov strednej a východnej Európy. Od 1. mája udelí povolenie k pobytu len asi 2 000 ľuďom z Čiech, Estónska, Lotyšska, Litvy, Maďarska, Poľska, Slovinska a Slovenska. V stredu sa na tom dohodla švajčiarska vláda. Európska únia toto rozhodnutie kritizuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu