Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KOMENTÁR Zlatý Fico

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA – Výsledok volieb by nemal nikoho šokovať. Pravica spoločne už vládnuť nemohla. O tom nebolo pochýb po tom, čo sa od októbra hádali ako malé deti o hračku.

Zlou voľbou by bola aj dvojkoalícia Smeru s niektorou z pravicových strán. Mali by sa na čo vyhovárať, intrigovali by proti sebe a každý by viac hľadel na prieskumy ako prácu. Opäť dejavu.

Vláda jednej strany znie katastroficky, no pozitívná na nej je paradoxne motivácia Roberta Fica. Toho istého Fica, ktorého v roku 2010 nemohlo cítiť 60 % Slovenska.

Marketingový politik Fico má totiž jeden veľký sen. Milión hlasov si už splnil. Nasleduje prezidentská stolička. Ak by v tomto neuspel, bola by to jeho najväčšia prehra v živote. Všetko, čo doteraz urobil, by prehra v prezidentských voľbách vymazala z dejín. Bitky doteraz viac-menej vyhrával, no táto by znamenala prehrať celú vojnu. O tom, že už začal svoju kampaň, svedčí aj jeho kritika Radičovej, ktorá v rámci volieb vystúpila na Markíze ako sociologička. A práve o Radičovej sa hovorí ako o jedinej kandidátke na prezidentský úrad v budúcich voľbách.

Pozitívnom je, že Smer nezískal ústavnú väčšinu. Vláda jednej strany ho však prinúti zodpovedať za  všetko, čo sa nepodarí. Každý veľký prešľap bude znamenať mínus pre neho v prezidentských voľbách. Radičová bude s jej imidžom ťažkým protivníkom. Stále je jediným pravicovým politikom, ktorý si získal sympatie všetkých, liberálov, kresťanov, Maďarov, mladých aj starých.

Fico si momentálne uvedomuje, že nemôže ísť proti ľuďom arogantne, ostrými lakťami, ale musí hrať fair play. V minulosti bol citlivý na výkyvy v prieskumoch verejnej mienky, tentokrát to bude ešte evidentnejšie. Preto existuje šanca, že ak sa väčšia skupina postaví proti nejakému zákonu, majú šancu uspieť. Ak Fico nevycíti, že ide len o lobing nejakej úzkej skupiny občanov, ustúpi. Mohol by sa tak naplniť názov nášho štátu, republika, vec verejná.

Ľudia na Slovensku sú síce zúfalí, ale nie sú hlúpi. Aroganciu a totalitné maniere by Smeru ani Ficovi nezabudli a to je dobrá správa pre Slovensko. Podobne ako bola tá, že minulé voľby vyhrala Iveta Radičová, aj keď vydržala len rok a pol.

Držím mu palce, nech ukáže, že vie byť v týchto ťažkých časoch aj zlatý. A nielen pre straníkov, ktorí sa tešia na lukratívne miesta v štátnej správe alebo dôchodcov, ktorým dá vianočné príspevky. Nech to nie je ten bojovník proti všetkým, ako si ho pamätáme. Lebo ak sa nezmení, získa ISTOTU, že oslovenie pán prezident počuť nikdy nebude. 

 

Braňo Karvaš

Vedúci spravodajstva

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu