Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Poslanci vyzývajú Gašparoviča, aby vymenoval Čentéša

Jozef Čentéš
Jozef Čentéš

BRATISLAVA - Signatári Výzvy prezidentovi republiky adresujú Ivanovi Gašparovičovi otvorený list, v ktorom ho vyzývajú, aby okamžite vymenoval Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Zároveň vyzývajú všetky parlamentné a mimoparlamentné politické strany, aby prestali mlčať a pripojili sa k otvorenému listu.

V opačnom prípade podľa signatárov riskujú podozrenie, že chcú všetky kauzy "zamiesť pod koberec". Pod výzvou prezidentovi sú okrem poslancov za OKS podpísaní aj kandidáti strany Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti.

Podľa signatárov je neúnosné, aby o závažných kauzách rozhodoval Dobroslav Trnka, "notoricky známy odkladaním vyšetrovania jednotlivých káuz, zavádzaním či ich zastavením." Kauzy sa neriešia, len zaťažujú spoločnosť a vytvárajú dojem, že Slovensko je "banánovou republikou a krajinou politických rozkladačov štátu," myslia si signatári. "Slovenská republika je parlamentnou demokraciu, v ktorej je povinnosťou a zodpovednosťou prezidenta republiky rešpektovať rozhodnutia Národnej rady Slovenskej republiky. Ďalšie odkladanie vymenovania legitímne zvoleného generálneho prokurátora by bolo príznakom orbanizácie Slovenska a my veríme, že to ako prezident Slovenskej republiky nechcete dopustiť," uvádza sa v liste.

Poslanci parlamentu už začiatkom decembra Gašparoviča vyzývali, aby Jozefa Čentéša vymenoval. Na prezidentovu nečinnosť následne zareagovali verejným zhromaždením. Prezident v decembri na výzvu reagoval tým, že Čentéša vymenovať nemusí, odvolal sa pritom na dikciu ústavy. "Ústava taxatívne hovorí o termínoch 'vymenúva' a 'odvoláva', čo znamená, že ide o fakultatívnu možnosť, nie obligatórnu povinnosť ako v prípade termínov 'vymenuje' a 'odvolá'. A to si zrejme pán Dostál zabudol prečítať," reagoval prezidentov hovorca Marek Trubač.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu