Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Gašparovič: Situácia okolo voľby GP vyvoláva obrovské pochybnosti

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Situácia okolo voľby generálneho prokurátora (GP) v Národnej rade (NR) SR vyvoláva podľa prezidenta Ivana Gašparoviča obrovské pochybnosti.

Preto za jediné zodpovedné rozhodnutie považuje počkať na rozhodnutie Ústavného súdu SR a až potom pristúpiť k samotnému rozhodovaniu o vymenovaní alebo nevymenovaní kandidáta za generálneho prokurátora. Dnes o tom informoval hovorca prezidenta Marek Trubač.

Reagoval tak na dnešnú výzvu KDH, ktoré žiada o jeho bezodkladné vymenovanie. Parlament zvolil 17. júna minulého roka po niekoľkých opakovaných voľbách za generálneho prokurátora Jozefa Čentéša.

Podľa hlavy štátu každý, kto sledoval voľbu GP, musel vnímať bitku politických strán, ktorá presadí svojho kandidáta, ako aj to, že sa v priebehu voľby snažili politici zmeniť zákon, spochybňovanie volieb označenými lístkami, skartovanie hlasovacích lístkov bezprostredne po voľbe a aj skartovanie výpovede poslanca Igora Matoviča (nezaradený) Jozefom Čentéšom.

Napriek tomu, že prezident cíti silnú zodpovednosť v súvislosti s vymenovaním generálneho prokurátora, tieto všetky udalosti v ňom vyvolávajú obrovské pochybnosti.

Ústavný súd SR sa zaoberá dvoma podaniami. Jedným z nich je podanie Čentéša, ktorým namieta Gašparovičovu nečinnosť v tejto veci. Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka zase napadol voľbu GP zo 17. mája uplynulého roka. Ešte v ten deň niektorí politici poukazovali na to, že koalícia sa dohodla na spôsobe označenia hlasovacích lístkov, aby vedela odlíšiť, ako ktorá strana hlasovala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu