Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Súčasná kontrola tajných služieb je banditizmus, tvrdí analytik

Martin Fedor a Lucia Žitňanská počas TB o kontrole používania odpočúvaní
Martin Fedor a Lucia Žitňanská počas TB o kontrole používania odpočúvaní (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak by sa politici zhodli na nezávislej kontrole spravodajských služieb, "zarezali by si zlatú sliepku". Myslí si to bezpečnostný analytik Milan Žitný, podľa ktorého súčasný stav umožňuje politikom používať spravodajské agentúry a Policajný zbor na svoje politické, prípadne obchodné záujmy.

"Prečo by si oni zarezali zlatú sliepku? Z ich pohľadu by to bolo šialenstvo, z nášho pohľadu je to banditizmus," povedal Žitný. Posilnenie právomocí parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť, ktoré navrhujú ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a poslanec Národnej rady SR Martin Fedor (obaja z SDKÚ-DS), považuje Žitný za krok správnym smerom, ale stále nie je spokojný. Riešením by podľa neho bolo zriadenie malej, ale efektívnej kontrolnej inštitúcie, z ktorej by na tajné služby dohliadali morálne a profesionálne kredibilní ľudia.

Fedor vo štvrtok (24.11.) navrhoval, aby dvaja členovia brannobezpečnostného výboru mali prístup ku všetkému, čo sa týka odpočúvania. Odpočúvané osoby by o nasadení informačno-technických prostriedkov zase mali byť povinne informované. Poslanec označil návrh za realistický. Obrovským problémom v prípade zriadenia nezávislej inštitúcie by bolo podľa Fedora nájsť a dohodnúť sa na nezávislých a odborne zdatných osobnostiach, ktoré by ju obsadili. Žitný tvrdí, že politici nemajú na kontrolu služieb dostatočnú kredibilitu, pretože na to nemajú vzdelanie ani prax.

Kauzu tohto týždňa o odpočúvaniach Vojenským obranným spravodajskom Žitný vníma aj v súvislosti s blížiacimi sa parlamentnými voľbami. "Na Slovensku je tradíciou, že akonáhle sa blížia parlamentné voľby, tak pracovníci spravodajských služieb a Policajného zboru nosia oveľa intenzívnejšie ako dovtedy rôzne informácie a kompromitačné materiály smerom k tým, o ktorých si myslia, že budú zohrávať v budúcej vláde nejakú úlohu," povedal Žitný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu