Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Politici ku kauze „bejby“ prepisov: Kaliňák mal odstúpiť už dávno!

Robert Kaliňák Zobraziť galériu (4)
Robert Kaliňák

BRATISLAVA – Zverejnené odposluchy telefonátov novinárky Vandy Vavrovej a exministra Roberta Kaliňáka vyústili do sporu, v ktorom exminister vnútra podáva trestné oznámenie na bývalého šéfa rezortu obrany Ľubomíra Galka. Ku kauze sa vyjadrilo hneď niekoľko politikov, ktorí si rozhodne nekládli servítku pred ústa.

Viaceré médiá v stredu zverejnili zaujímavé materiály, ktoré dokazujú, že Kaliňák aktívne diskutoval s redaktorkou denníka Pravda Vandou Vavrovou o obsahu jej článkov. Prepisy do redakcií zaslal anonym podpísaný ako „priateľ skutočnej pravdy“.

Kaliňák je presvedčený, že za ich zverejnením je Galko. „Dokazuje to svojimi vyhláseniami, ktoré zverejnil počas zasadnutia brannobezpečnostného výboru, ako aj včera (23.11.) na svojej tlačovke, kde uviedol, že v najbližšej budúcnosti sa zverejnia dokumenty, ktoré budú hovoriť o prepojení politika a novinára," zdôraznil Kaliňák.

Politici, ktorých sme oslovili, ovplyvňovanie médií politikmi, odmietajú. Martin Poliačik z SaS síce nemá nič proti dobrým vzťahom politikov s novinármi, keďže často ide o ich známych alebo kamarátov. Nepozdávajú sa mu však nadštandardné zásahy politika do príspevkov novinárov. „Neprekáža mi, keď sa s ním dôverne oslovuje. Vadí mi to, že ovplyvňuje, čo má písať, formu, obsah článkov, čo pôjde a čo nepôjde von,“ vysvetlil. Strážny pes demokracie sa podľa neho stáva len skrotenou čivavou.

Je presvedčený, že exminister Kaliňák by mal odstúpiť z kandidátky Smeru. „Kaliňák mal odstúpiť už dávno. Toto je iskrička na nebíčku oproti tomu, čo už spravil v minulosti. Mal by ísť do zabudnutia,“ dodal.

Martin Poliačik

Martin Poliačik
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)


Poslanec SDKÚ Tomáš Galbavý si myslí, že ovplyvňovanie médií je neprípustné. „Úlohou novinárov je pozerať politikom na prsty, ako narábame s mocou. Sú predĺženou rukou verejnosti,“ povedal s tým, že dobrý vzťah s politikmi môžu mať, nikdy však na úkor objektívnych informácií. To, či by mal Kaliňák odstúpiť z kandidátky, považuje za záležitosť Smeru. Stanovisko k prípadu exministra vnútra nechcel komentovať. „K veci sa vyjadrujem principiálne,“ uzavrel.

Tomáš Galbavý
Tomáš Galbavý
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)


Na sociálnej sieti na tému reagoval aj Ľudovít Kaník z SDKÚ, pričom manipulovanie verejnosti odmietol. „Kaliňák sa na tlačovke snaží úlisne tváriť za pekného. Hm, stačí si prečítať prepisy včera zverejnené a jasne vidno, ako Smer používa niektoré médiá na manipulovanie verejnosti. Bol som toho objektom. Súhry a symbiózy Pravdy a Smeru s cieľom diskreditovať a odstreľovať."

Ľudovít Kaník
Politici ku kauze „bejby“
Zobraziť galériu (4)


Bývalý šéf rezortu vnútra Kaliňák mal podľa anonymných dokumentov bez špeciálneho označenia žiadať od Vavrovej napríklad aj to, aby sa podrobne zaoberala porušením rýchlostných predpisov, ktorých sa dopustil vtedajší minister obrany Galko. Novinárku, ktorá mala byť niekoľko mesiacov terčom odpočúvania Vojenského obranného spravodajstva, mal navyše Kaliňák postaviť do pozície svojej spojky a osovoval ju bejby. "Ty budeš môj komunikačný prostriedok k Nore (šéfredaktorka Pravdy, pozn. red.), takže choď Nore povedať moje stanovisko. A že si fakt želám, aby som jej nemusel volať," píše sa v prepisoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu