Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

SaS chce naďalej riadiť ministerstvo obrany

Richard Sulík
Richard Sulík

BRATISLAVA - Strana SaS si naďalej nárokuje na pozíciu ministra obrany. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil líder SaS Richard Sulík s tým, že liberáli sa nevzdajú zodpovednosti za tento rezort.

Kto je ich nominantom na tento post, zatiaľ nie je jasné. Minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS) pripustil, že by to mohol byť aj on. "Zatiaľ neprišlo k rokovaniam o menách. Sme pripravení ponúknuť kandidáta, do úvahy prichádzam aj ja," vyhlásil Miškov.

Sulík informoval, že o tejto veci dnes telefonoval s premiérkou Ivetou Radičovou (SDKÚ-DS) a tá mu údajne potvrdila, že nárok SaS na rezort obrany je oprávnený. "Vieme, že koaličná zmluva po páde vlády zrejme neplatí, ale existuje niečo ako pokračujúca dočasná spolupráca. Tak, ako stále obsadzujeme ministerstvá kultúry, práce a hospodárstva, tak je primerané, aby SaS obsadila aj obranu," myslí si. Sulík zatiaľ nechcel špekulovať nad tým, ako SaS zareaguje, ak bude riadením MO poverený šéf SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. "Cez tento most pôjdeme, keď pri ňom budeme," avizoval.

Na margo samotnej kauzy odpočúvania novinárov a šéfa TA3 Vojenským obranným spravodajstvom (VOS) podčiarkol, že všetky odposluchy boli legálne a so súhlasom sudcu.

"To potvrdzuje, že ide o ďalší zo série útokov na SaS. Rýchlosť, akou bol odvolaný Ľubomír Galko, je dôkazom, že ide o súčasť predvolebného boja. Táto špinavá hra nás nevyprovokuje k nerozvážnym krokom, ktoré by poškodili záujmy Slovenska," deklaroval. Na otázku, kto útočí na SaS, Sulík odvetil, že je možné si to domyslieť. "Zavadziame etablovaným stranám, všetci sú tu 20 rokov," povedal.

Dôkazom, že ide o kampaň proti SaS, sú podľa jeho slov aj výroky lídra Smeru-SD Roberta Fica. "Ten hlasom podobným Ficovi povedal, že oni mali napätie s novinármi, 'ale nikdy by nás ani vo sne nenapadlo takto zneužiť odpočúvanie na boj proti médiám'. V médiách sa dnes preukázalo, že Fico klamal," upozornil Sulík na margo prípadu vtedajšej novinárky Žurnálu, ktorá bola odpočúvaná v roku 2007 za ministrovania Františka Kašického (Smer-SD). To, že to bolo skutočne tak, dnes potvrdil aj exminister obrany Jaroslav Baška (Smer-SD).

"V pondelok nás Fico vyzval na odchod do politického dôchodku a dnes je jasné, že výzva bola neopodstatnená. Dnes SaS vyzýva ako jediná skutočne opozičná strana voči Smeru, aby tento politik, ktorý nevie vysvetliť financovanie svojej strany, aby konečne odišiel z politiky. Po vyše 20 rokoch je na takýto krok skutočne najvyšší čas," povedal Sulík.

"Tragikomické vystúpenia predstaviteľov SaS v tejto kauze už nestoja ani za komentár," reagoval hovorca opozičného Smeru-SD Erik Tomáš.

Vo funkcii ministra obrany dnes skončil Ľubomír Galko. V Prezidentskom paláci si dnes prevzal dekrét, ktorým mu hlava štátu zrušila poverenie na výkon funkcie ministra obrany. Dôvodom na Galkov odchod z ministerského kresla je zlyhanie VOS v súvislosti s odpočúvaním novinárov. VOS priamo podlieha rezortu obrany.

Práve odvolanie Galka bolo témou dnešnej tlačovej konferencie SaS, exminister obrany však neprišiel. "On dnes zodpovedal všetky otázky, na poobedie sme mu dali oddych," vysvetlil Sulík.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu