Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rodinkárstvo u Simona: Z kamarátovho syna urobil šéfa odboru!

Zsolt Simon
Zsolt Simon (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon na svojich priateľov rozhodne nezabúda. Zo syna bývalého obchodného partnera vo firme AGS, s. r. o. spravil na ministerstve šéfa odboru. Len tri a pol mesiaca po tom, čo predstaviteľ Mostu-Híd prevzal ministerský úrad, sa tak riaditeľom informatikov stal Jozef Sólymos. Vláda Ivety Radičovej pritom už od svojho nástupu vyhlasuje, že je proti rodinkárstvu.

Jozef Sólymos nie je na ministerstve žiadnym nováčikom. Už počas druhej Dzurindovej vlády v novembri 2002 sem totiž nastúpil ako referent v odbore informatiky. Zvláštne je však to, že sa tak stalo len mesiac po tom, čo v októbri 2002 rezort prevzal Simon. Keď vládu Roberta Fica vystriedala tá súčasná, došlo k ďalšej zaujímavej zmene. Na post ministra pôdohospodárstva opäť nastúpil Simon, ktorý nezaháľal. Stačilo pár mesiacov a z referenta Sólymosa sa stal šéf informatikov, ktorý dovtedy osem rokov pôsobil na nižšej pozícii. „Riaditeľom odboru je od 28.10.2010,“ uviedla Monika Szabová z mediálneho odboru ministerstva.

Tým, že sa stal šéfom odboru, si mohol na plate polepšiť až dvojnásobne. Ministerstvo sa bráni, že prešiel výberovým konaním a všetko je podľa nich v poriadku. „Bol uchádzačom v procese výberového konania, v rámci ktorého musel spĺňať stanovené kritériá, ktoré boli vyhodnotené v súlade s danými pravidlami,“ doplnila Szabová.

O súčasnej vláde je však známe, že rodinkárstvo im nie je veľmi po chuti. Je preto zaujímavé, že syn Simonovho kamaráta sa len tri mesiace po nástupe novej vlády dostal na vysokú pozíciu, pričom na odbore informatiky pôsobil aj dlho predtým.

Minister Simon riadil firmu AGS s. r. o. od roku 2000 spoločne s otcom súčasného šéfa informatiky Józsefom Solymosom. Ten bol v minulosti predsedom Okresnej organizácie SMK v Revúcej, dnes pôsobí v zdravotníckej oblasti a je konateľom spomínanej firmy AGS s. r. o. Ministerstvo nevyvrátilo, že Jozef Sólymos je syn Józsefa Solymosa.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu