Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prepustení mestskí policajti: Diskriminácia a rodinkárstvo!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TRENČÍN – Do radov mestskej polície (MsP) v Trenčíne prijímajú do kancelárií štátnych policajtov na dôchodku a prepúšťajú príslušníkov, ktorí potom chýbajú v uliciach. Prepustení policajti hovoria o diskriminácii a rodinkárstve zo strany náčelníka mestskej polície. Ten ich obvinenia odmieta.

Podľa jedného z prepustených pracovníkov odišlo od nástupu súčasného náčelníka mestskej polície už 24 príslušníkov. Dvadsať hneď v prvých dvoch mesiacoch po jeho nástupe do funkcie pred viac ako dvoma rokmi, ďalší štyria dostali výpovede údajne kvôli nadbytočnosti k 1. júnu tohto roka. Tvrdí, že miesta v mestskej polícii dostali bývalí náčelníkovi kolegovia zo štátnej polície a armády.  

"K dnešnému dňu je v kanceláriách v mestskej polícii v Trenčíne 18 ľudí a v uliciach 24. Pracovná zmluva z doby určitej na dobu neurčitú bola predĺžená ôsmim zamestnancom," povedal expolicajt, ktorý nechcel byť menovaný, s tým, že všetci štyria zamestnanci, ktorých prepustili k 1. júnu, mali pracovné zmluvy na dobu neurčitú.

Diskrimináciu vidia prepustení policajti aj v tom, že prepustili ľudí, pre ktorých bol plat jediným zdrojom príjmov, zatiaľ čo do radov mestskej polície prijali vyslúžených dôchodcov poberajúcich okrem platu aj výsluhový dôchodok viac ako 1000 eur. Rovnako tak poukazujú na prísľub primátora Trenčína Richarda Rybníčka, že v mestskej polícii prebehne audit, čo sa dodnes nestalo.

Náčelník MsP Stanislav Bero tvrdí, že o prepúšťaní policajtov sa rozhodovalo až po tom, ako sa niektorým policajtom zmenil pracovný pomer z doby určitej na neurčitú. Informácie o pomere zamestnancov MsP v kanceláriách a teréne označil za klamstvo prepustených policajtov. "Keď sa vrátim z dovolenky, pozvem vás na mestskú políciu a budete vy počítať tých ľudí v kanceláriách," povedal dnes novinárom Bero s tým, že také číslo, aké uviedli prepustení policajti, ešte nepočul.

Ako dodal, o tom, ktorých pracovníkov prepustia, musel rozhodnúť on ako náčelník. Svoje dôvody na to mal a prepusteným pracovníkom ich aj povedal. Médiám ich objasniť odmietol. V prípade prijímania vyslúžených dôchodcov z polície a armády rozhodovala podľa neho odbornosť rovnako ako šetrenie finančných prostriedkov.

"Mesto je bez peňazí, prijímate nových ľudí. Akým spôsobom ich budete prijímať? Keď bývalý policajt nemusí ísť do školy, nestojí vás tisíce na vyškolenie, na skúšky a preskúšanie, pretože on dostane od policajného zboru potvrdenie, že má policajné vzdelanie a nemusí ísť na pol roka do školy," zdôvodnil prijímanie vyslúžených policajtov Bero.  

Podľa hovorcu mesta Trenčín Richarda Nemca primátor Rybníček sa prednostne zameral na mestský úrad a jeho reštrukturalizáciu, ktorá sa ukončí v septembri, keď zároveň skončí svoju prácu tím externých poradcov na krízové riadenie mesta. Následne sa vykoná avizovaný audit mestskej polície, ktorého súčasťou bude aj prieskum spokojnosti obyvateľov.

"Keďže ide o bezpečnostnú zložku, nebolo by správne vec urýchliť. Prepúšťanie je vždy nepríjemné, avšak výber tých, ktorí boli prepustení, bol plne v kompetencii náčelníka mestskej polície," dodal Nemec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu