Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

O prácu by mohlo prísť 4000 vojakov, tvrdí Galko

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko

BRATISLAVA - V prípade, že sa potvrdia ďalšie škrty v rozpočte Ministerstva obrany (MO) SR na rok 2012 a predbežné limity, v rámci ktorých dostane rezort 746 miliónov eur, čakajú ho drastické riešenia.

Priznal to dnes minister obrany Ľubomír Galko (SaS) s tým, že v takom prípade by mohlo hroziť prepustenie 4000 vojakov či zrušenie nadzvukového letectva.

Podľa Galka ministerstvo sa už pripravilo na všetky možné riešenia, ktoré mu z budúcoročného rozpočtu vyplynú a vytvorilo koncepciu s hranicami, čo bude musieť spraviť v prípade, ak dostane akúkoľvek finančnú čiastku. "Je tam napríklad zrušenie Centra výnimočnosti, ktoré sme pred niekoľkými týždňami otvorili. To je unikátne pracovisko, ktoré máme v Trenčíne. Je to prvé certifikované pracovisko NATO na Slovensku," zdôraznil minister na margo možnosti, že by budúcoročný rozpočet jeho rezortu nepresiahol čiastku 0,98 percenta HDP. 

"To isté platí aj o rušení a obmedzovaní niektorých spôsobilostí, a to isté sa týka aj našej účasti na operáciách medzinárodného krízového manažmentu," pokračoval Galko. Podľa neho Slovensko má dostatočné vojenské prostriedky, aby vo svojich medzinárodných povinnostiach pokračovalo aj naďalej, podmienkou je však podľa neho iné financovanie.

Šéf rezortu obrany SR počas dnešnej konferencie Strategického hodnotenia obrany, ktorá sa koná v Bratislave, tiež kritizoval predchádzajúcu vládu za škrty v rezorte obrany na úkor riešenia hospodárskej krízy. Podľa jeho slov najzásadnejšou chybou bolo, keď sa v roku 2009 pridelilo rezortu o 21 percent menej financií. "Žiaľ, musím konštatovať, že aj naša vláda v tomto roku skresala už neuveriteľne okresaný rezort obrany o ďalších sedem percent," uviedol Galko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu