Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Priame platby budú poľnohospodárom vyplatené do 30. júna, avizuje Richard Takáč

Richard Takáč Zobraziť galériu (2)
Richard Takáč (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Procesy v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) sa zjednodušujú, znižuje sa byrokracia a nastavuje sa efektívne vyplácanie priamych platieb. Poľnohospodári boli uistení, že priame platby budú vyplatené do 30. júna. Vyhlásil to v piatok na tlačovej konferencii minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč (Smer-SD) po stretnutí s protestujúcimi farmármi.

archívne video

Richard Takáč o aktuálnej situácii (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Pôjdeme do maximálnej možnej výšky v zálohovej platbe a od 1. decembra sa budú vyplácať riadne všetky schémy. Čo sa týka problematickej eko-schémy, spôsobila zo strany žiadateľov veľkú chybovosť, ako aj zo strany ministerstva a PPA," uviedol.S farmármi sa zhodol na tom, že je potrebné na rezorte, ako aj na PPA digitalizovať. Kroky budú viesť k zjednodušovaniu procesov, aby medzi sebou organizácie vedeli softvérovo spolupracovať. Poľnohospodári podľa ministra budú v tomto roku presne vedieť, kedy podávať elektronické žiadosti.

Richard Takáč
Zobraziť galériu (2)
Richard Takáč  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Samozrejme, situácia nie je jednoduchá a nedokážeme spraviť procesy, ktoré mali prebiehať trištvrte roka, za tri mesiace. Priznal som dnes, že som určitým spôsobom ako minister pri niektorých komunikáciách nedostal správne informácie o tom, kde sa tento stav nachádza," priblížil Takáč.Predseda Združenia mladých farmárov Slovenska Marián Glovaťák po rokovaní uviedol, že výsledkom diskusie nie sú konkrétne dátumy, akčné plány a ani pozitívne informácie vo viacerých témach.

"My sme museli splniť všetky podmienky pri podávaní žiadostí, a ako odmenu sme dostali nevyplatené platby z PPA. Budeme spokojní vtedy, keď všetci farmári dostanú prostriedky na účet," dodal Ján Jelen zo Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikateľov s tým, že problém nebol na strane farmárov, ale PPA.Združenia ministra taktiež informovali o tom, že dochádza k nelegálnemu dovozu komodít z Ukrajiny. Takáč reagoval, že úlohou rezortu je sprísniť kontroly a apelovať aj na Ministerstvo financií SR a ďalšie organizácie.

Viac o téme: FinanciePoľnohospodáriRichard TakáčPriame platby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu