Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Premiér Fico ocenil, že sa Európska únia na najvyššej politickej úrovni zaoberá problémami farmárov

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Šéfovia vlád a štátov členských krajín EÚ sa v Bruseli dohodli na dôraznejšej pomoci pre európskych farmárov. Skonštatoval to premiér Robert Fico (Smer-SD) po skončení dvojdňového samitu EÚ.

Fico upozornil, že poľnohospodári sa dostali na pracovnú agendu lídrov EÚ až po tom, ako nespokojní farmári "zatlačili", keď naprieč celou Európou demonštrovali svoju nespokojnosť a predniesli aj touto cestou svoje požiadavky."Je dobré, že Európska komisia si uvedomuje, že musíme výrazne znižovať administratívnu náročnosť a súčasne farmárom viac pomáhať v ich vzťahoch s obchodnými reťazcami," vysvetlil premiér.

archívne video

Premiér Fico a generálny tajomník OECD Cormann otvorili na spoločnom rokovaní viacero dôležitých tém (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Ocenil, že eurokomisia prijala v posledných týždňoch sériu opatrení v prospech farmárov. Dodal, že na samite zaznelo najmä to, že ak má farmár pod 10 hektárov pôdy, tak bude mať uľahčené administratívne úkony spojené napríklad s pôdou ležiacom úhorom. Význam to má preto, že 60 percent farmárov v EÚ má výmeru plochy menšiu ako 10 hektárov, hoci dokopy kontrolujú v EÚ menej ako 15 percent celej obrábanej pôdy.

Dobrou správou je podľa neho aj to, že sa výrazne posilnila vyjednávacia pozícia farmárov vo vzťahu k spracovateľským podnikom a obchodným reťazcom. "Európska komisia si uvedomuje, že podmienky, v ktorých žijú farmári, sú niekedy nespravodlivé a často sú farmári nútení predávať svoju produkciu pod výrobné náklady," opísal situáciu.Tejto téme sa v utorok 26. marca budú opätovne venovať európski ministri poľnohospodárstva na svojom pravidelnom mesačnom pracovnom stretnutí v Bruseli.

Viac o téme: FarmáriRobert FicoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu