Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Farmári v Poľsku pokračujú v protestoch: Plánujú vyše 500 cestných blokád

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

VARŠAVA - Poľskí farmári pokračujú v stredu s protestami proti Európskej zelenej dohode a lacnému dovozu poľnohospodárskych produktov, ktoré majú pôvod mimo Európskej únie. Na stredu plánujú vyše 500 cestných blokád. Informuje správa agentúry PAP.

Poľskí poľnohospodári ohlásili, že budú protestovať na vyše 580 miestach a na ich demonštráciách sa zúčastní takmer 70.000 ľudí. Hneď ráno spustili blokádu ciest vedúcich do niekoľkých veľkých poľských miest vrátane Varšavy, Vroclavu na juhozápade či Poznane na západe krajiny. 

archívne video

Protest farmárov pred Ministerstvom pôdohospodárstva v Bratislave (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Poľská polícia vyznačila možné obchádzky blokád a požiadala vodičov, aby rešpektovali pravidlá v týchto tzv. núdzových koridoroch. Varšavská polícia tiež pripomenula, že na hlavné mesto sa vzťahuje zákaz vjazdu traktorov a pomaly idúcich vozidiel.

Poľnohospodári v Poľsku a v mnohých ďalších krajinách Európskej únie vyzývajú na zmeny obmedzení vyplývajúcich z Európskej zelenej dohody. Protesty viedli už v mnohých krajinách k blokádam a v niektorých v prípadoch tiež k potýčkam s políciou.

Poľskí farmári už od februára blokujú i hraničné priechody s Ukrajinou, pretože im prekáža rastúca konkurencia tamojšej poľnohospodárskej produkcie a susednú krajinu obviňujú zo zaplavovania európskeho trhu lacným obilím. Poľskí farmári tento týždeň svoje protesty rozšírili i o blokády hraničných priechodov s Nemeckom."My farmári sa nevzdáme, kým nebudú plne splnené naše požiadavky," uviedli organizátori stredajších protestov v Poľsku vo vyhlásení.

Minister podpísal dohodu s protestujúcimi poľnohospodármi

Poľský minister poľnohospodárstva Czeslaw Siekierski v utorok neskoro večer podpísal dohodu s protestujúcimi roľníkmi. Dohoda zahŕňa zachovanie embarga na dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov, aj plány na reguláciu obchodu medzi oboma krajinami. TASR sa odvoláva na agentúru PAP. Jedným z hlavných bodov dohody je zákaz prepravy embargovaných ukrajinských výrobkov cez poľské územie.

Obe strany tiež deklarovali potrebu upraviť podmienky obchodu Poľska a Ukrajiny, vrátane podmienok prístupu ukrajinských výrobkov na poľský trh, napríklad pšenice, repky, kukurice, cukru, mliečnych výrobkov či jabĺk. Ďalší bod dohody sa týka dotácií na jačmeň a raž predávané od 1. januára do 30. mája 2024. Podľa oznámenia má zostať na minuloročnej úrovni aj poľnohospodárska daň.

Zástupcovia protestujúcich majú byť zapojení do procesu riešenia otázky nesúhlasu roľníkov s nariadeniami v rámci Európskej zelenej dohody, ktorej cieľom je zvýšiť ekologickosť poľnohospodárstva. Dokument v utorok večer podpísali Siekierski, jeho zástupca Michal Kolodziejczak a 11 zástupcov poľnohospodárskych organizácií.

Poľskí poľnohospodári pokračujú v stredu s protestami proti Európskej zelenej dohode a lacnému dovozu poľnohospodárskych produktov, ktoré majú pôvod mimo Európskej únie, pričom plánovali vyše 500 cestných blokád. 

Viac o téme: ProtestBlokádaPoľskoFarmári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu