Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Radim Hladík a Blue Effect na Lodenici 2010!

Blue Effect s Radimom Hladíkom
Blue Effect s Radimom Hladíkom

BRATISLAVA - Na tohtoročnej Lodenici sa predstaví jedna z najväčších legiend československej muziky Blue Effect s jej leadrom Radimom Hladíkom. Vznik kapely sa traduje už do roku 1968 kedy sa k triu Jiří Kozel, Vladimír Mišík a Vlado Čech pripája český gitarista č 1. Radim Hladík. Zostavu neskôr doplnil gitarista a spevák Miloš Svoboda a tak vzniká skupina Special Blue Effect.

Už v novembri 68 bola premiéra vo vychýrenom New Clube. Triumfálny koncert v Lucerne na 2. čs. betovom festivale vystrelil Blue Effect do hudobných výšin a kapela bola vyhlásená ako objav roka a kapelou sezóny, Radim Hladík muzikantom roka a ich hit Sluneční hrob (Sunny Grave) skladbou sezóny. Už snáď tento triumfálny vstup na scénu predurčil Blue Effect k jeho dlhodobým úspechom nielen na československej scéne.

Už v 69 natočili debutové album Meditace. Texty na tento album napísal Jaroslav Hutka, tie však neprešli schvalovacím konaním vtedajšej „verchušky KSČ“ a tak ich musel pretextovať Zdeněk Rytíř. Ani obštrukcie však neznechutili protagonistov big beatu a napriek rôznym zákazom a príkazom Pragokoncertu (Zrušené turné s Jethro Tuul, koncert v Richmonde...). Blue Effect však hral a hral napriek dobe ktorá vtedy postihla väčšinu interpretov.

Podrobnú históriu mnohí poznáte alebo si ju prečítate na ich stránkach. Do roku 1990 sa vystriedalo v kapele veľa osobností a práve v tomto roku odchádza z Blue Effectu do Lucie David Koller a na jar Blue Effect odchádza zo scény. Radim Hladík hrá s Jaroslavom Hutkom a neskôr k nim prichádza Dagmar Andrtová Voňková. V roku 92 však prichádza comeback kapely a v roku 2003 sa predstavuje kapela v novom zložení Radim Hladík, Honza Křížek a Václav Zíma. Pavel Bohatý a Vojtěch Říha.

Blue Effect prakticky v nezmenenom zložení Hladík - gitara, Zíma – perkusie a bicie, Říha bass a vokály, spevák, gitarista a klávesák Honza Křížek sa nám predstavia aj na Lodenici.

Bola to veľká výzva pre organizátorov pozvať túto legendu na Lodenicu a o to je väčší úspech, že sa nám podarilo nájsť spoločnú reč a privítame ich už vo štvrtok na Lodenici 2010.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu