Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Na Pohode zahrajú legendárni The Stranglers

The Stranglers Zobraziť galériu (4)
The Stranglers

Vznikli v roku 1974, medzi ich inšpirácie radia hlavne The Doors a The Music Machine. V roku 1976 predskakovali na britskom turné The Ramones a Patti Smith a z pub-rocku sa dostali až do prvej vlny britských punkových kapiel – aj keď v ich hudbe nachádzame aj v tomto období viac melodických a klávesových pasáží ako v prípade ortodoxných punkerov. Najväčším hitom z punkovej éry je nepochybne skladba No More Heroes z rovnomenného albumu.

Albumy The Raven a The Gospel According to the Meninblack boli síce konceptuálne, no väčší ohlas vďaka nim nezískali. Ďalším konceptuálnym album La Folie (1982) však už zabodovali aj v komerčnejších sférach. Piesne ako Golden Brown alebo singel Strange Little Girl sa stali celosvetovými hitmi, Golden Brown sa dočkala aj reinkarnácie v 90. rokoch vďaka soundtracku z filmu Snatch (Podfuck). Rané obdobie kapely pokrýva aj kompilácia The Collection 1977-1982.

So zmenou vydavateľstva sa The Stranglers udomácnili v strednom prúde, hoci ich piesne nepostrádali aj rockový náboj. Najväčší úspech však zaznamenali skladby skôr v pomalšom alebo strednom tempe – Skin Deep, No Mercy z albumu Aural Sculpture (1983) alebo Always The Sun (album Dreamtime). Posledný album s pôvodným spevákom a gitaristom Hughom Cornwellom niesol číselné pomenovanie 10 a v Amerike sa presadil hlavne vďaka coveru All Day And All of The Night od The Kinks. Cornwell sa rozhodol vydať na sólovú dráhu, údajne nevidel v kapele tvorivý potenciál pre ďalšiu tvorbu a povráva sa aj, že vzťahy s ostatnými členmi kapely – zvlášť s basgitaristom Jean-Jacquesom Burnelom neboli najlepšie. 

Nová éra kapely prichádza s Johnom Ellisom – gitaristom a spevákom The Vibrators, s ktorými v 70. rokoch The Stranglers často hrali na spoločnom pódiu. Druhým spevákom sa stal Paul Roberts. Ani táto zostava však nevydržala do súčasnosti. S Ellisom a Robertsom kapela nahrala 4 albumy, v roku 2000 ich vystriedal Baz Warne (ex Toy Dolls, The Troubleshooters, Smalltown Heroes, The Sundevils) a kapela pokračuje ďalej ako štvorčlenná.

V tejto zostave vydali doposiaľ dva albumy – Norfolk Coast (2004) a Suite XVI (2006). V tomto roku vydali aj kompiláciu Decades Apart mapujúcu celú doterajšiu éru kapely (+ bonusové nové skladby), aj koncertné DVD Hammersmith Apollo. The Stranglers tento čaká európske turné po letných festivaloch, medzi nimi aj Glastonbury, Oxegen alebo T in the Park. Kapelu v súčasnosti tvoria traja pôvodní členovia - Jean-Jacques Burnel (basgitara, spev), Jet Black (bicie), Dave Greenfield (klávesy, spev) - a spomínaný Baz Warne (gitara, spev).

Na festivale Bažant Pohoda ich uvidíme na hlavnom pódiu vo štvrtok 8. júla 2010.

 

www.stranglers.net

www.myspace.com/thestranglers

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu