Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V utajenom armádnom obchode sa objavil aj Bašternákov spoločník! Dohoda bez mandátu vlády

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - P otom, čo nákup transportérov na ministerstve obrany posvätila vláda, nič už nestojí v ceste najväčšiemu obchodu posledných rokov. Keďže je v utajenom režime, detaily unikajú na verejnosť iba čiastočne. Zdá sa však, že firma a ľudia, ktorí na tom majú zbohatnúť, boli vyberaní vopred. Všetko nasvedčuje tomu, že to poriadne smrdí.

Aj keď je celý obchod v utajenom režime, minister obrany Peter Gajdoš opakuje, že transportéry sa budú vyrábať na Slovensku. Podľa informácií Denníka N však materiál, ktorý schvaľovala vláda, obsahuje už zmienky o slovenskej firme, ktorá má obchod realizovať.

Ide o spoločnosť Way Industries, v ktorej sa začiatkom roka začali diať čudné veci. Noví majitelia sú dvaja. Cyperská spoločnosť, ktorá bola v portfóliu J&T a v súčasnosti ju vraj vlastní lekár z Prahy René Foltán a slovenský strojár Jozef Marinič. Doktor Foltán na otázky Topiek nereagoval.

Firma, ktorá Way industries. vlastní je rozdelená v pomere 66-33 v prospech Mariniča. Zaujímavé však je, že Way Industries bola nanovo zapísaná so zmenami do registra konečných užívateľov výhod iba 3. novembra.

Podľa našich informácií bol celý obchod rozbehnutý cez štátnu akciovku Konštrukta defence, ktorá má podpísanú dohodu s fínskou stranou už od júla. Aby mohli cez ňu tiecť štátne peniaze, na tento obchod musela byť zapísaná do registra konečných užívateľov. Zaujímavé však je, že ako oprávnenú osobu si štátna akciovka určila vo verifikačnom dokumente známeho právnika Ivana Piterku. Ten je okrem iného spoločník Ladislava Bašternáka v spoločnosti stavajúcej Bonaparte a exspoločník Petra Kažimíra. Ako a prečo si ho Konštrukta vybrala spomedzi tisícok advokátov na Slovensku, je záhadou. Nikto totiž na naše otázky nereagoval.

To, že obchod začalo ministerstvo realizovať skôr, ako ho schválila vláda, dokazuje aj to, že fínska Patria, ktorá má dohodu s Konštruktou na výskum prototypu, bola taktiež zapísaná do registra konečných užívateľov. A to dokonca ešte v septembri. Podľa našich informácií z prostredia zbrojárov dokonca prebehli aj platby zo slovenskej strany, čo však ministerstvo odmieta.

Podľa bezpečnostného experta Jara Naďa vyvoláva správanie ministerstva v tomto obchode otázniky. "Kompetentní postupujú presne opačne, ako by mali. Komunikácia je katastrofálna a to, že neprebehol tender, je risk a môže znamenať v konečnom dôsledku pre Slovensko to, že minieme obrovské peniaze zbytočne," tvrdí s tým, že nikto nevie dnes zaručiť, že bude projekt úspešný. V Litve podľa neho vďaka transparentnému obstarávaniu ušetrili a majú plne funkčné špičkové stroje. Naď upozornil aj na to, že informácie, ktoré unikli do médií, naznačujú, že ministerstvo konalo bez mandátu vlády. Tieto podozrenia potvrdila aj fínska Patria.

 

Odpovedá Mika Kari, riaditeľ obchodnej divízie pozemnej techniky Patria

 

  1. Podľa našich informácií ste obdržali od slovenskej spoločnosti Konštrukta Defence 600 000 eur. Môžete to potvrdiť?

 

Patria neobdržala žiadne peniaze zo Slovenska, ani z firmy Konštrukta Defence. Doteraz je odsúhlasený výskumno-vývojový projekt ministerstiev obrany Slovenska a Fínska a spoločnosti Konštrukta a Patria boli ministerstvami nominované, aby pre tento projekt zabezpečili vývojovú časť. Patria má v tejto fáze záväzky voči fínskej, nie slovenskej strane.

 

  1. Na aký účel presne slúžili tieto peniaze?

Žiadna peňažná transakcia neprebehla. Patria v novembri doručí svoju časť prototypu vozidla pre Konštruktu.

 

  1. Môžete potvrdiť zmluvu so Slovenskom od 13.7.2017?

Slovenské a fínske Ministerstvo obrany sa v máji 2017 dohodlo na MoU (Memorandum of Understanding) na spoločnom vývojovom projekte. Konštrukta Defence a Patria podpísali dodatok k zmluve. Cieľom dohody je podporiť Konštruktu v testovacej fáze vozidla, ktorá je bez peňažného plnenia.

 

  1. Môžete túto dohodu zverejniť?

Medzivládne dohody sa vykonávajú medzi ministerstvami obrany a Patria sa ich nezúčastňuje. Patria nemá k dispozícii medzivládnu dohodu a zmluvy Patrie sú predmetom obchodného tajomstva.

 

  1. Máte podpísanú zmluvu s Way Industries, a.s.?

Patria nemá podpísanú zmluvu s Way Industries ani inou slovenskou spoločnosťou.

 

  1. Kedy bude prototyp transportéra hotový?

Prototyp obojživelného AMVXP bude dodaný na Slovensko a po integrácii slovenských systémov by mala v decembri začať testovacia fáza. Testovanie bude pokračovať pravdepodobne vo februári vo Fínsku. Ďalší vývoj bude závisieť na potrebách a požiadavkách, ktoré sa ukážu v testovacej fáze. Kompletný prototyp by preto mal byť dokončený v prvej polovici roka 2018.

 

Oficiálna reakcia Patrie

Ministerstvo obrany Slovenskej republiky a Ministerstvo obrany Fínskej republiky oznámili začiatok spoločného vývojového projektu bojového obrneného vozidla pechoty 8x8, pre ktorý spoločnosť Patria dodá podvozok vozidla Patria 8x8. Za priemyselných partnerov projektu ministerstvá obrany oboch krajín vybrali spoločnosti Konštrukta Defence a. s. (hlavný dodávateľ), Patria Land Systems Oy (novovyvinutý podvozok) a EVPÚ a. s. (vežový komplet).

Projekt bojového obrneného vozidla 8x8 sa začne fázou skúšok na Slovensku a po slovenských skúškach vozidla sú naplánované aj skúšky vo Fínsku už počas tohto zimného obdobia. Na základe výsledkov tohto vývojového projektu a po úspešných skúškach MO SR plánuje obstarať do 81 kusov vozidiel v rámci modernizačného projektu OS SR, ktorý sa bude realizovať v období 2018-2024.

Obrnené modulárne vozidlo 8x8 Patria integruje osvedčené riešenia NATO a EÚ, ktoré spĺňajú požiadavky zákazníka. "V priebehu tohto projektu - spolu s EVPÚ, Konštruktou Defence a. s. a ďalšími partnermi slovenského obranného priemyslu - vyvinieme novú verziu obojživelného obrneného modulárneho vozidla s integrovaným vežovým kompletom typu Turra, ktoré spĺňa požiadavky nielen OS SR ale aj OS FR. Keďže vo Fínsku prebieha nepretržitá výroba vozidiel typu Patria už od roku 2003, je pravdepodobné, že dodávky budeme môcť urýchliť. Taktiež máme veľké skúsenosti s transferom projektov a lokalizáciou výroby vozidiel, čím sa vytvoria pracovné a obchodné príležitosti na Slovensku v čase, keď projekt vstúpi do sériovej výroby," dodal Mika Kari, riaditeľ obchodnej divízie pozemnej techniky Patria.

 

Viac o téme: ObchodArmádaBašternák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu