Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Galko kritizuje Gajdoša: Nemá silu zakročiť voči vojakom pri závažných zisteniach

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko (Zdroj: SITA/Ivan Kopčáni)

BRATISLAVA - Minister obrany Peter Gajdoš nemá podľa podpredsedu strany Sloboda a Solidarita (SaS) Ľubomíra Galka silu zakročiť voči vojakom pri závažných zisteniach, preto sa nominácia profesionálneho vojaka na ministra ukazuje ako chyba tejto koalície.

Galko dnes na tlačovej besede poukázal na zmiznutie jedenástich odpaľovacích zariadení z muničného skladu, o ktorom v stredu informovala televízia Markíza. Zároveň vyjadril rozčarovanie z komunikácie vedenia ministerstva obrany, ktoré doteraz k informáciám neposkytlo stanovisko. „Verejnosť bola doteraz udržiavaná v poznaní, že zmizla len munícia. Je tu však vážne podozrenie, že zmizlo aj 11 kusov odpaľovacích zariadení. Je elementárnou povinnosťou ministra predstúpiť pred kamery a reagovať. Gajdoš mal tieto informácie vyvrátiť alebo povedať, čo urobil pre zníženie rizika ich použitia,“ uviedol Galko.

Galko tiež upozornil, že v parlamente v posledné dni viackrát rokoval brannobezpečnostný výbor i výbor na kontrolu Vojenského spravodajstva. „Na rokovaní výborov o tom nepadlo ani slovo,“ konštatoval. Opozícia si podľa neho vypočuje vysvetlenie ministra a na základe toho sa rozhodne, či zvolá mimoriadne rokovanie brannobezpečnostného výboru, na ktorý by predvolala ministra Gajdoša.

Ministerstvo obrany tento rok informovalo, že pri kontrolách zistilo chýbajúcu muníciu. Po tom, čo zmizla munícia z vojenského skladu v Trenčíne, ministerstvo obrany urobilo kontroly aj v ďalších skladoch. Po kontrole zverejnilo, že v muničnom sklade Sklené chýbajú náboje vo väčšom množstve. Má ísť o 300-tisíc kusov.

Viac o téme: Minister obranyKritikaĽubomír GalkoPeter Gajdoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu