Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľký súboj Matovič vs. Fico v kauze tunelovania: Ako zmení voľby, hodnotia odborníci!

Kauza Fico verzus Matovič stále pokračuje. Zobraziť galériu (5)
Kauza Fico verzus Matovič stále pokračuje. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko už vyše týždeň žije kauzou bieleho koňa Igora Matoviča, ktorú na neho vytiahol premiér Robert Fico. Takmer každý deň počuje od jednej zo strán sporu slovný útok, alebo minimálne ďalší posun s novými informáciami. Pozreli sme sa na to, ako to celé vnímajú pár týždňov pred voľbami ľudia a či to môže ovplyvniť výsledok ľudového hlasovania. Posúďte sami.

Oslovili sme štyroch politických analytikov, aby zhodnotili neprehľadný vývoj obvinení medzi Ficom a Matovičom. Otázka znela jednoducho - komu kauza uškodí a komu pomôže?

Posilní sa presvedčenie vlastných voličov

Kauza neuškodí ani jednému z nich, myslí si ďalší politológ Radoslav Štefančík. "Predpokladám, že neuškodí výrazne ani jednému z nich. Skôr by som povedal, že len posilní presvedčenie ich vlastných voličov. Na jednej strane o neomylnosti Roberta Fica a na strane druhej o správnom postoji Igora Matoviča," zareagoval Štefančík pre Topky, ktorý zároveň upozorňuje, že na "Slovensku existuje istý typ voliča, ktorý sa zvykne prikloniť skôr na stranu toho, komu je ubližované. V tomto prípade šéfovi OĽaNO," dodal analytik.

Matovič a jeho účtovníctvo
Zobraziť galériu (5)
Matovič a jeho účtovníctvo  (Zdroj: SITA)

Kauza je Ficov zastierací manéver

Akčnosť polície, ktorá sa do prípadu ihneď vložila o niečom podľa Štefančíka, svedčí. "Razancia, s ktorou polícia vyšetruje tento prípad svedčí jednoznačne o tom, že v tomto konflikte vôbec nejde o Matovičove obchody s vlastnou firmou, ale o zastierací manéver predsedu vlády pred problémami, ktoré jeho strane priniesli nespokojné sestry, učitelia a hlavne masérsky megaškandál," tvrdí a dodáva, že "Ficovi sa bravúrne podarilo odpútať pozornosť médií práve od týchto problémov. Len škoda, že na úkor nezaujatosti silových zložiek," analyzuje pre Topky politológ.

Vyšetrovateľ z NAKA prišiel pre dokumenty až do dedinky Borová pri Trnave
Zobraziť galériu (5)
Vyšetrovateľ z NAKA prišiel pre dokumenty až do dedinky Borová pri Trnave  (Zdroj: SITA)

Rozhodne vyšetrovateľ

"V tejto chvíli to vyzerá, že má Matovič navrch. Ukázal aj dokumenty, ktoré Fico tvrdil, že ich nemá. Kauza nevyvolala ani takú bombasticitu, akú možno premiér očakával. Závažná je aj otázka, odkiaľ má Robert Fico také informácie, ktoré sú kryté daňovým tajomstvom. Zatiaľ však nie je kauza uzavretá, počkajme si, s čím príde vyšetrovateľ, ten môže priniesť nové dôkazy," komentuje kauzu politológ Tomáš Koziak.

Veľký súboj Matovič vs.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Trpaslíkovi iba pridá na pozornosti

Podľa Michala Horského kauzou premiér priveľmi nepomôže. Práve naopak, upozorní tým na stranu Obyčajných ľudí. "Kauzu Nepochybne, keď sa premiér a líder hlavnej politickej strany zaoberá údajnými daňovými podvodmi jednej trpasličej politickej strany, ktorá sa raz nazýva strana a raz hnutie, pomáha publicite trpaslíka a rozhodne nepomáha sebe. Živí tým iba jej mediálny obraz a dáva ju do stredobodu pozornosti," myslí si Horský.

Fico s kauzov veľa vody nenamúti
Zobraziť galériu (5)
Fico s kauzov veľa vody nenamúti  (Zdroj: SITA)

Rozhodnú skôr emócie

Rovnaký názor zdieľa aj politický expert Ján Baránek. "Zatiaľ to vyzerá, že to Matovičovi neuškodilo. Smer týmto nových voličov nezíska, ale mu to ani neublíži," zareagoval pre Topky. Emočne však budú Slováci súcitiť s Igorom Matovičom. "Ale ani Matovičovi to neublíži. Voliči túto kauzu vnímajú dosť neprehľadne. Skôr rozhodne emócia. A tá skôr pomôže Matovičovi," dodal Baránek.

Viac o téme: Polícia účtovníctvoRobert FicoIgor MatovičNAKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu