Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Minister rozhodol v kauze exposlanca Jánoša: Na väzbu nebol dôvod

Vladimír Jánoš
Vladimír Jánoš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rozhodnutie nepodať dovolanie v prípade väzby exposlanca Smeru-SD Vladimíra Jánoša bolo spôsobené tým, že na takýto krok neboli dané podmienky. Počas dnešnej parlamentnej Hodiny otázok to uviedol minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) s tým, že ako minister nemal žiadny právny dôvod uplatniť v prípade mimoriadny opravný prostriedok.

Borec odpovedal na otázku Pavla Zajaca (KDH). "Pán minister, koncom septembra ste verejnosti oznámili, že v prípade exposlanca nepodáte na Najvyšší súd SR dovolanie, o ktoré vás žiadala Generálna prokuratúra SR s cieľom zvrátiť marcové rozhodnutie Krajského súdu v Trenčíne. Ten Vladimíra Jánoša ponechal vďaka kaucii na slobode. Trváte na tom, že ak je človek obvinený z domáceho násilia a podozrivý z prebaľovania nelegálnych peňazí od pána Čičmanca do alobalu, nie je to dostatočný dôvod, aby ho vzal súd do väzby?" pýtal sa opozičný poslanec.

Minister Zajacovi pripomenul, že samotné obvinenie zo žiadneho trestného činu nezakladá dôvody väzby. "Na to, aby súd mohol obvineného zobrať do väzby, musí byť splnený niektorý z taxatívnych dôvodov uvedených v Trestnom poriadku," upozornil minister s dôvetkom, že väzba je fakultatívny inštitút, ktorého aplikácia je limitovaná zásadami primeranosti a zdržanlivosti.

"Trestný poriadok vyslovene umožňuje súdu, aby aj v prípade, ak je daný dôvod väzby, mohol väzbu nahradiť zárukou, sľubom, alebo dohľadom. Tak ako v mnohých iných prípadoch sa presne to isté stalo aj v zmieňovanej trestnej veci. Súd prijal kauciu, písomný sľub obvineného a popri tom uložil obvinenému ďalšie povinnosti a obmedzenia, najmä zákaz komunikácie a priblíženia sa k poškodenej a jej dcére," pripomenul Borec.

Podľa ministra ak by sa kedykoľvek v budúcnosti ukázalo, že obvinený exposlanec tieto povinnosti porušuje, mohol by byť okamžite vzatý do väzby aj bez využitia mimoriadneho opravného prostriedku. "Plne rešpektujem oprávnenie generálneho prokurátora podať podnet na dovolanie. V tomto prípade však súdy podľa mojej mienky postupovali v intenciách Trestného poriadku, a teda nebol daný žiaden dovolací dôvod, na základe ktorého by som sa mohol domáhať zrušenia predmetného uznesenia," dodal.

Viac o téme: Vladimír JánošTomáš Borec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu