Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Jeden z hlavných obžalovaných v kauze Daniela Tupého skončil za mrežami: Útok na priateľku!

Richard Hrotko
Richard Hrotko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Bývalého hlavného obžalovaného z vraždy študenta Daniela Tupého - Richarda Hrotka, ktorého obvinila polícia z iných trestných činov, zobral dnes sudca Okresného súdu Bratislava 5 do väzby.

"Okresný súd Bratislava 5 vzal do väzby obvineného R. H., a to z dôvodov takzvanej preventívnej väzby, teda z dôvodnej obavy, žeby mohol pokračovať v trestnej činnosti. Proti uzneseniu o vzatí do väzby podal obvinený sťažnosť, o ktorej bude po doručení rozhodovať Krajský súd v Bratislave," uviedol dnes hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. 

Podľa neoficiálnych informácií mal Richard Hrotko napadnúť svoju priateľku a okrem toho našli u neho nelegálne držanú zbraň. Obvinený je teda zo zločinu nedovoleného ozbrojovania a prečinu nebezpečného vyhrážania sa. "Polícia vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie v súčasnosti nebude poskytovať k tomuto prípadu ďalšie informácie," uviedol dnes hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru SR Michal Szeiff.

V júni 2009 prokurátorka navrhla uznať Richarda Hrotka vinným z vraždy študenta Daniela Tupého. Navrhla pre neho trest v hornej polovici trestnej sadzby vo väzení s najprísnejším strážením. Hrotkovi hrozilo desať až 15 rokov. Zvyšným obžalovaným z útoku z novembra 2005 navrhla trest v dolnej polovici trestnej sadzby v zariadení s minimálnou ochranou. Obžaloba nemala v kauze vraždy študenta Daniela Tupého nespochybniteľný dôkaz, priznala vtedy prokurátorka. Obhajca Richarda Hrotka navrhol, aby prokurátorka ustúpila od obžaloby v celom rozsahu.

Následne v druhej polovici júna 2009 obžalovaných v kauze vraždy Tupého rozsudkom oslobodil Okresný súd Bratislava I. Súd neuznal za vinného spomínaného Richarda Hrotka, ani Dávida V., Jána S., Michala B. a Róberta J., ktorých žalovali z ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a výtržníctva. Krajská prokuratúra následne vzala späť svoje odvolanie a verdikt sa stal právoplatný.

Tupého vo veku 21 rokov zavraždili na začiatku novembra 2005 vo večerných hodinách na Tyršovom nábreží v Bratislave. Podľa vtedajšieho vyjadrenia očitých svedkov ho zabila skupina neznámych maskovaných osôb (neonacistov). Pri útokoch boxermi a nožmi zranili pritom ďalších šesť študentov, jedného vážne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu