Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Svedok obhajoby v kauze mafiánskych vrážd: Kľúčový svedok klame!

Branislav Adamčo
Branislav Adamčo (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Z dvoch mafiánskych vrážd, z ktorých je na košickom okresnom súde obvinená trojica mužov, dnes na pojednávaní obvinil svedok, predvolaný obhajobou, kľúčového svedka obžaloby. V kauze stoja pred súdom Branislav A. (34), označovaný za bývalého šéfa zemplínskeho podsvetia, ktorý si už odpykáva doživotný trest, jeho brat Erik A. (37) a Štefan F. (44).

Svedok Jozef B., ktorý je vo väzení na 22 rokov za inú vraždu, na súde prekvapivo vypovedal v prospech obvinených. Za oboma vraždami v okrese Michalovce stojí podľa neho chránený svedok a jeho bývalý kamarát Nikola P., pričom jeho výpoveď označil za klamstvo.
      
V prípravnom konaní Jozef B. v kauze odmietol vypovedať. Dnes opísal, čo predchádzalo vražde Ivana Skapinyeca. Jeho verzia bola pritom v zásadnom rozpore s tým, čo hovoril Nikola P., podľa ktorého zabil košického mladíka obvinený Štefan F.  
      
Svedok uviedol, že problém so Skapinyecom zavraždeným v roku 2003 sa týkal prevádzačstva. Ilegálne prevádzanie migrantov mal svedok vykonávať spolu s Nikolom P., Zsoltom B. a ďalšími osobami s pomocou košických taxikárov. Skapinyec podľa Jozefa B. taxikárov vydieral, preto ho Nikola a Zsolt zavolali na rozhovor do baru vo Veľkých Kapušanoch s tým, "že ak by bol múdry, dostane bitku". V bare však došlo k hádke a zápasu, trojica mužov spolu s dvomi Ukrajincami Ivana zviazala. "Začal sa vyhrážať, že nás všetkých pozabíja. Nadával nám, akoby nevedel pochopiť, v akej situácii sa nachádza," povedal svedok. Nikola podľa neho rozpustil v pohári vody nejakú tabletku a nalial to do Ivana, ktorý potom začal odpadávať. Mladíka následne niekam odniesli, pričom svedok mal na ulici hliadkovať. Na druhý deň mu podľa neho Nikola povedal: "Keby sa nesprával ako k..., mohol žiť." Miesto, kde neskôr polícia našla telo zavraždeného, mal svedkovi Nikola P. ukázať.  
      
K druhej riešenej vražde došlo v roku 2001, keď o život prišiel Jaroslav Baláž prezývaný Buvar. Podľa obžaloby a výpovede Nikolu P. mal Erik A. v snahe uniknúť trestnému stíhaniu za pokus o vraždu nahovoriť brata na fyzickú likvidáciu Baláža, ktorý by pred tým podpísal priznanie v danej veci. Prokuratúra tvrdí, že Branislav A. a Štefan F. spolu s ďalšími osobami Baláža previezli do rodinného domu v obci Čičárovce a donútili ho podpísať čisté listy papiera. Napokon ho mali uškrtiť povrazom a nahé telo zakopať pri obci Krišovská Liesková. Svedok Jozef B. však dnes povedal, že samotný Nikola P. mu vo väzení v Leopoldove v roku 2011 o vražde povedal inú verziu. Baláž mal "ísť dole" za to, že zradil zavraždeného Alberta Sisáka, ktorého údajne pred vraždou vylákal na parkovisko. Branislav A. sa podľa mienky svedka na vražde Baláža nezúčastnil.
      
Na pojednávaní, ktoré sa z bezpečnostných dôvodov konalo v budove väznice, sudkyňa prečítala list zaslaný v roku 2001 na prešovský súd a podpísaný Jaroslavom Balážom. V liste napísanom písacím strojom sa pisateľ priznával, že zhodil z mosta Miroslava Zaťka, z čoho bol vtedy obžalovaný Erik A. spolu s ďalšou osobou.
      
Senát okresného súdu Košice I dnes zamietol žiadosť Erika A. o prepustenie z väzby. Obžalovaný vzápätí podal proti rozhodnutiu sťažnosť. Pojednávanie popoludní pokračovalo vypočúvaním svedka zo strany prokuratúry. Na nasledujúcich pojednávaniach by mali vypovedať ďalší svedkovia.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu