Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Bezpečnostný analytik: V prípade vraždy Ernesta Valka nešlo o náhodu

Ernest Valko
Ernest Valko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V prípade vraždy prominentného advokáta Ernesta Valka pred dvoma rokmi nešlo o náhodu. Presvedčený je o tom bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Súhlasí s dnešným spoločným vyhlásením Generálnej prokuratúry (GP) SR a Prezídia Policajného zboru (P PZ), v ktorom sa okrem iného uvádza, že "orgány činné v trestnom konaní žiadajú médiá, aby neuverejňovali neoverené, zavádzajúce a senzačné informácie z pochybných zdrojov, ktorými maria vyšetrovanie".
      
"V prípade vyšetrovania takej závažnej vraždy potrebujú vyšetrovatelia a ďalšie orgány činné v trestnom konaní najmä pokoj na svoju prácu, aby čin objasnili. Niektoré vyhlásenia niektorých predstaviteľov rezortu vnútra v minulosti neprispievali k úspešnému vyšetrovaniu,"
povedal ďalej Žitný. Malo by sa prestať špekulovať a zdržiavať sa informácií o možných motívoch tohto závažného trestného činu.
      
V prípade vraždy prominentného advokáta Ernesta Valka je v súčasnosti viacero podozrivých. "Vzhľadom na aktuálny stav veci nebudeme konkretizovať počet osôb, ich kriminálnu minulosť a prípadné súčasné trestné stíhanie v iných veciach," uvádza sa v spoločnom vyhlásení GP SR a P PZ, ktoré dnes poskytla hovorkyňa generálneho prokurátora SR Jana Tökölyová.
      
"Pre prokurátora a vyšetrovateľa je v trestnom konaní dôležité to, či sa vykonali všetky reálne dostupné úkony za účelom objasnenia skutku a zistenia páchateľa a nie to, aký čas uplynul od smrti Ernesta Valka. Prokurátor, vyšetrovateľ a kriminalisti vykonajú všetky úkony, aby objasnili skutok a zistili páchateľa tak, ako v každej inej veci. Vzhľadom na to, že prípravné konanie nie je verejné, orgány činné v trestnom konaní žiadajú médiá, aby neuverejňovali neoverené, zavádzajúce a senzačné informácie z pochybných zdrojov, ktorými maria vyšetrovanie,"
uvádza sa ďalej v spoločnom stanovisku.
      
Podľa informácií bolo v prípravnom konaní vypočutých 113 svedkov, vykonaných 87 prehliadok tela, jedna obhliadka miesta činu a tri dodatočné obhliadky miesta činu. Okrem toho orgány činné v trestnom konaní urobili dve obhliadky motorového vozidla, dve prehliadky motorového vozidla, jednu obhliadku pozemku a okolia rodinného domu a dve previerky výpovedí svedkov. Do prípravných konaní boli prizvaní znalci a znalecké organizácie a zároveň boli zaistené veci dôležité pre trestné konania a počítačové údaje.
      
Od vraždy prominentného právnika a bývalého predsedu federálneho ústavného súdu Ernesta Valka uplynú vo štvrtok 8. novembra dva roky. Mŕtve telo renomovaného právnika Ernesta Valka objavila jeho dcéra a bývalá manželka v pondelok 8. novembra o 22.45 h pri príchode do jeho rodinného domu v Limbachu. Vybrali sa tam po tom, ako dlhší čas nedvíhal svoj mobilný telefón, čo im bolo podozrivé. Valko bol usmrtený jedným výstrelom z krátkej guľovej zbrane. Strela vypálená z niekoľkých metrov ho zasiahla do srdca a pľúc. V médiách sa neskoršie objavili aj informácie o viacerých obhliadkach miesta činu, či o tom, že bol usmrtený dvoma ranami.
      
Ernest Valko bol pokladaný za prominentného právnika a vystupoval vo veľkom počte súdnych prípadov, desiatkach mediálne známych prípadov, či už ako právny zástupca, ale aj obvinený. Zastupoval napríklad českú Zbrojovku Vsetín v spore o užívanie pozemkov proti SR. Pred Najvyšším súdom SR zastupoval Slovenskú demokratickú koalíciu (SDK), keď HZDS navrhlo zrušenie jej registrácie pre voľby, vystupoval v spore štúdia Beta ohľadom sporu o zmluve s STV. Fond národného majetku zastupoval v kauze o navrátenie akcií spoločnosti Nafta Gbely.
      
Slovenský plynárenský priemysel (SPP) zastupoval v spore s Union bankou, právnym zástupcom bol aj v spore takzvaných Duckého zmeniek  či Tiposu. Okrem toho bol advokátom vo viacerých civilných sporoch na ochranu osobnosti, ktoré medzi sebou viedli poprední slovenskí politici. Bol aj správcom konkurznej podstaty v prípade Devín banky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu