Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vražda Duckého stále nevyriešená: Ukrajina už dlho neposkytla žiadne informácie

Ján Ducký
Ján Ducký

BRATISLAVA - Slovenská strana nemá nové informácie o priebehu trestného konania v kauze vraždy bývalého predstaviteľa Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) a exministra hospodárstva Jána Duckého.

Rezort spravodlivosti zatiaľ naposledy v máji minulého roka ukrajinské orgány informovali, že trestné konanie v tejto veci ešte neukončili. O tejto skutočnosti koncom júla informovala hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR a bol informovaný aj nižší Okresný súd (OS) Bratislava I, ktorý v roku 2010 rokom vo veci pôvodne konal.

Generálna prokuratúra Ukrajiny naposledy informovala, že konanie v uvedenej trestnej veci nebolo ešte ukončené. GP Ukrajiny prevzala koncom leta 2010 trestné konanie voči Olegovi M. K. v kauze vraždy a vo veci začalo konať podľa vtedajších informácií aj ukrajinské ministerstvo vnútra. Príslušné justičné orgány však slovenskú stranu nemuseli konkrétne informovať, pretože išlo a ide o vnútroštátne trestné konanie Ukrajiny.

OS Bratislava I začiatkom júla 2010 nechal úradne preložiť do ukrajinského jazyka potrebné listiny. Išlo o veľmi rozsiahly spisový materiál. MS SR predtým súhlasilo s podaním žiadosti o odovzdanie trestného konania vedeného na území SR proti Olegovi M. K. pre trestné činy vraždy a nedovoleného ozbrojovania. Okresný súd Bratislava I 1. októbra 2008 odročil na neurčito hlavné pojednávanie s obžalovaným Olegom K. Súd vtedy prerušil trestné stíhanie. Na návrh prokuratúry navrhoval konanie proti ujdenému, keďže Oleg M. K. sa na pojednávania nedostavoval a jeho slovenský právny zástupca bol s ním len v sporadickom telefonickom kontakte. Na splnenie tejto podmienky sa musela najskôr využiť možnosť postúpenia trestnej veci orgánom štátu, v ktorom je obžalovaný.

Olega K. začiatkom leta 2007 slovenská prokuratúra opäť obžalovala z vraždy Duckého. Zastreleného Duckého našli 11. januára 1999 vo vchode panelového domu na Bajzovej ulici č. 12 v Bratislave. Podľa mediálnych informácií bol zastrelený štyrmi strelami z pištole kalibru 7,65 mm.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu