Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dobrovodský by mohol mať nárok na náhradu majetkovej škody

Oskar Dobrovodský Zobraziť galériu (2)
Oskar Dobrovodský

MALACKY – Zlé vzťahy s neprispôsobivými rómskymi susedmi na Družstevnej ulici v Malackách boli príčinou odhadom dvadsiatich trestných oznámení, ktoré Oskar Dobrovodský podal na príslušné orgány aj v súvislosti s ničením súkromného majetku. Uviedol, že na problém pretrvávajúci dva roky a osem mesiacov reagujú orgány nečinnosťou.

Verejný ochranca práv Pavel Kandráč informoval, že v prípade majetkovej ujmy, ku ktorej došlo aj z dôvodu nečinnosti orgánov, má poškodený nárok na náhradu škody. "Každý, komu bola spôsobená škoda pri výkone verejnej moci, má právo na jej náhradu. Podmienky pre jej uplatnenie stanovuje zákon č. 514/2003 Z. z. o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci a o zmene niektorých zákonov," uviedol Kandráč s tým, že základné právo náhrady škody je zakotvené v Ústave SR.

"Samozrejme, že som sa sťažoval na všetkých možných miestach, inštitúciách, prosil som desiatky úradníkov, no všetci sa len vyhovárali, že to nie je v ich kompetencii, poprípade je im to veľmi ľúto a prajú mi, aby sa to zlepšilo," reagoval Dobrovodský s tým, že kvôli susedom okupujúcim cudzie pozemky, na ktorých stavajú chatrče, prišli s rodinou o majetok a zdravie.

Ombudsman pripomenul, že k ochrane základných práv a slobôd fyzických a právnických osôb v konaní pred orgánmi verejnej správy a ďalšími orgánmi verejnej moci dochádza vtedy, ak je ich konanie, rozhodovanie alebo nečinnosť v rozpore s právnym poriadkom.

Fyzickú obhliadku domu Oskara Dobrovodského spojenú so sondážnym výkopom zo strany susediacej rodiny uskutočnili pracovníci odbornej firmy so znalcom v odbore stavebníctva v utorok 2. augusta. Výkopom sa má zistiť rozsah poškodenia základov rodinného domu od podmývania. Podľa vyjadrenia statika sa práce podarilo realizovať a výsledky budú známe v priebehu niekoľkých dní.

Dobrovodský priblížil dôvod fyzickej obhliadky. "Podkopali základy môjho nového murovaného plotu a opreli oň drevenú latrínu, čiže močovka a všetok odpad mi šiel do záhrady. Následkom toho mi začali odhnívať korene ovocných stromčekov, zdevastovali pôdu. Na základy nášho druhého domu vylievajú odpadovú vodu, močovku a močia tam, čiže všetko vlhne, plesnivie. Žije tam 40 ľudí a vôbec nemajú žumpu, čiže úmyselne kontaminujú spodné vody," povedal s tým, že k negatívnym činnostiam susedov patrí aj vhadzovanie odpadu či vstup na ich pozemok.

Keďže obyvatelia nelegálnych chatrčí razantne odmietli prvú obhliadku (22.7.), znalci ju vykonali až na druhý pokus. Úkon sa nezaobišiel bez hlasitých verbálnych atakov rómskych susedov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu