Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Šarkőzy odstúpil: Doplatil na obhajobu problémovej rómskej rodiny

Štefan Šarkőzy
Zobraziť galériu (2)
Štefan Šarkőzy

MALACKY - Zamestnanec Úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity Štefan Šarkőzy odstúpil z pozície koordinátora pre riešenie situácie na Družstevnej ulici v Malackách.

Šarkőzy sa vzdal postu po rozsiahlej medializácii. Jeho prácu na dnešnej tlačovej konferencii kritizovala aj predsedníčka parlamentného výboru pre ľudské práva Anna Belousovová. "Je pre mňa dôležité, aby sa situácia v Malackách riešila bez emócií, preto som požiadal splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity o odstúpenie z pozície koordinátora riešenia situácie v Malackách," uviedol vo svojom stanovisku Šarkőzy.

Úrad splnomocnenca vlády  pre rómske komunity poveril svojho zamestnanca Štefana Šarkőzyho koordináciou prípravy riešenia situácie v meste. So zástupcami mesta Malacky sa predbežne dohodol, že úloha koordinátora je ukončená a túto činnosť v plnej miere preberá na seba mesto. Úrad splnomocnenca však aj naďalej bude aktívne sledovať situáciu, zúčastňovať sa na rokovaniach ako člen komisie a v rámci svojich možností a kompetencií pomáhať mestu pri riešení vzniknutého problému.

Podľa Šarkőzyho treba situáciu riešiť racionálne a nie rozdúchavať problém zverejňovaním skreslených informácií v médiách. "Od začiatku mi ide o to, aby sa v Malackách našlo riešenie, ktoré nielenže pomôže všetkým zainteresovaným, ale bude aj akceptovateľné pre všetky strany," konštatuje Šarkőzy. Z doterajších stretnutí so zástupcami mesta má dobrý pocit a verí, že mesto bude pokračovať v naštartovaných líniách, ktoré s úradom prerokovalo.

Problém občianskeho spolužitia medzi rodinou Dobrovodských a ich rómskymi susedmi na Družstevnej ulici v Malackách pretrváva od roku 2009. Podľa Dobrovodských sa im ich susedia vyhrážajú a nadávajú im. Trápi ich hluk, ale aj nehygienické správanie sa a drobné krádeže neprispôsobivej rodiny. Jednému mužovi sa údajne vyhrážali smrťou. Okrem toho si problémová rodina na cudzom pozemku postavila tri čierne stavby. Jednu čiernu stavbu už stavebný úrad nechal zbúrať. Malacky v súvislosti s problémovou rodinou dvakrát navštívil aj minister vnútra Daniel Lipšic.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu