Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Belousovová šokovaná z Malaciek: Sú tam potkany veľké ako mačky!

Poslankyňa je zhrozená
Poslankyňa je zhrozená

BRATISLAVA - Predsedníčka parlamentného výboru pre ľudské práva Anna Belousovová viní za dramatickú situáciu v Malackách štátne orgány. Vyzvala preto aj premiérku Ivetu Radičovú a policajného prezidenta, aby situáciu urgentne riešili. Po návšteve ulice, kde býva problémová rómska rodina sa podelila aj o svoje zážitky.

Rodine Dobrovodských na Družstevnej ulici v Malackách strpčujú život neprispôsobiví susedia. Belousovovej, ktorá dom Oskara Dobrovodského navštívila, miesto pripomína nelegálnu skládku. „Kde sú kompetentné orgány mestského úradu, štátnej správy, životné prostredie a tak ďalej? Po tomto dvore behajú potkany veľké ako ruka, ako mačky, kde sú konkrétni pracovníci, ktorí majú na starosti dohľad nad deťmi a mládežou? Zákon jasne hovorí, že ak rodičia nevedia zabezpečiť vhodné prostredie, nastupuje náhradná výchova štátu. Čo sa tu mojkajú, s kým?“ pýta sa Belousovová.

Podľa nej nie je možné, aby sa  polícia prihliadala tomu, ako sa niekto vyhráža zabitím. Vrcholom podľa Belousovovej bolo, keď Štefan Šarközy z úradu splnomocnenca vlády Oskarovi Dobrovodskému tlmočil želanie premiérky Ivety Radičovej, aby sa kauza už viac nemedializovala.   "Chcem, aby sa pani Radičová vyjadrila, či pán Šarkőzy konal na jej pokyn a či ho inštruovala, že si neželá ďalšiu medializáciu," vyhlásila Belousovová. Dodala, že po porade s pánom Šarkőzym podala rómska rodina na Dobrovodského trestné oznámenie. "V pondelok ma obvinili z rasizmu a niektoré tie dievčatá, čo tam bývajú, ma obvinili, že ich chcem najať ako prostitútky v Bratislave. Že ich v noci filmujem, ako chodia na záchod," potvrdil Dobrovodský. Dodal, že podľa neho sú to "rodené klamárky" a naviac, keďže ich je v rodine štyridsať, majú na každé svoje tvrdenie vždy "dvadsať svedkov".

Úrad vlády sa od obvinení dištancuje. „Problémy v Malackách sa datujú od roku 2009. Mestský úrad v Malackách požiadal o spoluprácu Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Koná aj stavebný úrad. Mesto Malacky v súčinnosti s uvedenými orgánmi a na podnet Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity vykonalo rad opatrení. Na pokyn predsedníčky vlády SR venuje osobitnú pozornosť a ponúka riešenia splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Miroslav Pollák s cieľom vyriešiť  náhradné ubytovanie pre rómsku rodinu. Zloženie pracovnej skupiny pre riešenie vzniknutej situácie je plne v kompetencii Mestského úradu,“ napísal v stanovisku tlačový odbor premiérky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu