Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vodičom sa vypomstila poľadovica: Desivé FOTO z hromadných nehôd na Slovensku a v Česku

Hromadné dopravné nehody. Zobraziť galériu (12)
Hromadné dopravné nehody. (Zdroj: FB/ZZS JMK, FB/Prezídium HaZZ)

BRATISLAVA/PRAHA - Štvrtkový večer poznačili dve hromadné dopravné nehody. Jedna sa odohrala v okrese Vranov nad Topľou, ďalšia u našich českých susedov. Pod obe nešťastia sa zrejme podpísala poľadovica, ktorá sa v súčasnom období vyskytuje častejšie. Jazdu je preto potrebné prispôsobiť podmienkam na ceste, znížiť rýchlosť jazdy a dávať pozor aj na ostatných účastníkov cestnej premávky.

Aktuálne je na cestách III. tried v obvodoch Michalovce, Sobrance a Veľké Kapušany poľadovica. Upozorňuje na to Slovenská správa ciest. Cestári taktiež varujú pred miestami zľadovateným snehom na ceste Skalka - Kremnica a na horskom prechode Vrchslatina. Podľa informácií Stella centra je poľadovica miestami aj na horskom priechode Zbojská. Vo vyšších častiach Bratislavy a na Záhorí Slovenska treba rátať s čiernou poľadovicou, upozorňuje Stella centrum, ktorá odporúča jazdiť veľmi opatrne.

Na Slovensku cez víkend hrozia snehové jazyky a záveje, poľadovica, na horách bude zúriť silný vietor

Víkendová PREDPOVEĎ: Na Slovensko mieri snehová nádielka! Tieto lokality zasype najviac

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu 1. stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Kežmarok, Levoča, Poprad, Sabinov, Stará Ľubovňa, Bytča, Dolný Kubín, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Čadca a Žilina. Platí od soboty 20:00 do nedele 18:00.

SHMÚ
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Ojedinele sa očakáva tvorba snehových jazykov, ktorá predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ upozornil SHMÚ.

SHMÚ varuje aj pred vetrom na horách, pred ktorým vydal prvý i druhý výstražný stupeň. Výstraha platí od soboty 22:00 do 08:00 nasledujúceho dňa. V okresoch Brezno, Liptovský Mikuláš, Poprad a Tvrdošín sa na hrebeňoch tatier miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 25 - 29 m/s (90 - 105 km/h) a krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 38 - 44 m/s (135 - 160 km/h). 

Vodičom sa vypomstila poľadovica:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SHMÚ)

V regiónoch Banská Bystrica, Dolný Kubín, Martin, Námestovo, Ružomberok a Žilina sa na horách v polohách nad cca 1500 m ojedinele očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 30 až 37 m/s (110 až 135 km/h).    

Pre všetky okresy platí výstraha pred poľadovicou. Varovanie trvá od soboty 04:00 do 14:00. „Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (doprava, pohyb osôb, infraštruktúra - rôzne typy vedenia..). Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ vystríha SHMÚ.

Vodičom sa vypomstila poľadovica:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SHMÚ)

V okrese Vranov nad Topľou havarovalo päť áut

O nešťastí vo štvrtok krátko po 21. hodine informovali hasiči i policajti. Predstavitelia zákona v tom čase vyzývali šoférov, aby išli po ceste 1/18 cez obec Tovarné, lebo cesta cez obec Nižný Hrabovec bola uzatvorená. „V celom okrese Vranov nad Topľou sa tvorí na cestách poľadovica,“ varovali vodičov policajti.

Pri nehode blízko Nižného
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

V katastri obce Nižný Hrabovec došlo k zrážke piatich osobných áut, šesť osôb utrpelo zranenia rôzneho rozsahu, medzi nimi aj dieťa.

Pri nehode blízko Nižného
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

Súvisiace: FOTO Vážna nehoda blízko Nižného Hrabovca: Zrazilo sa až 5 áut, cesta je uzavretá

Hasiči vyslobodili zakliesnené osoby z havarovaných vozidiel, zraneným poskytli predlekársku prvú pomoc a havarované autá zabezpečili proti vzniku požiaru. Zranených potom do svojej starostlivosti prevzali záchranári.  

Pri nehode blízko Nižného
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

V Česku sa zrazilo sedem vozidiel

Pod hromadnú nehodu na diaľnici D1 na 212. kilometri v smere z Brna na Vyškov sa zrejme podpísala namrznutá vozovka. Cestári totiž tvrdia, že D1 medzi 210. a 216. kilometrom pokryla poľadovica.

Hromadná dopravná nehoda na
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: FB/ZZS JMK)

Odstraňovanie havárie trvalo asi do polnoci, jeden pruh cestári sprejazdnili o jedenástej v noci. V dôsledku nehody sa ľahko zranili štyri osoby.

Hromadná dopravná nehoda na
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: FB/ZZS JMK)

„Na mieste sme ošetrili štyroch pacientov, išlo o troch mužov a jednu ženu. S ľahkými zraneniami sme ich previezli do vyškovskej nemocnice,“ povedala hovorkyňa záchrannej služby Michaela Bothová, ktorú citovali novinky.cz.   

Hromadná dopravná nehoda na
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: FB/ZZS JMK)

Nehody pri Prahe

Vo štvrtok večer namrzla cesta aj medzi obcami Chrášťany a Chýně pri Prahe. Došlo tam k nehodám najmenej troch vozidiel.

Najskôr havaroval vodič osobného auta, ktorý zišiel z cesty do priekopy. O niekoľko minút neskôr sa na totožnom mieste zrazili ďalšie dve vozidlá, pričom jedno z nich skončilo v priekope.

Našťastie, obe nehody sa zaobišli bez zranení. Cesta bola v tom čase uzavretá v oboch smeroch. Okolnosti nešťastí vyšetruje polícia.

Viac o téme: PrahaNehodaPoľadovicaNižný Hrabovec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu