Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Tragédia na telocviku! Hrozivé slová, čo sa dialo pred osudným behom, Adam mohol žiť?

ZŠ v Spišskej Novej Vsi Zobraziť galériu (4)
ZŠ v Spišskej Novej Vsi (Zdroj: maps.google.com, cloud.edupage.org)

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - Smrť výborného žiaka na ihrisku základnej školy v Spišskej Novej Vsi počas vyučovania zasiahla celé Slovensko. Smútok, ktorý zavládol v srdciach milujúcich rodičov, spolužiakov, učiteľov, ale aj širokej verejnosti, sa nedá opísať slovami. Adama oživovali viac ako pol hodiny, v deň tragédie nebol vo svojej koži.

Adam (†14) bol žiakom ôsmeho ročníka na Základnej škole O. Kožucha v Spišskej Novej Vsi. Nešťastie sa stalo na hodine telesnej výchovy. Adam sa ale necítil dobre už na predchádzajúcich hodinách. 

Spolužiak opísal, že pred telesnou mali slovenčinu a písali diktát. Adam bol vždy medzi prvými, ktorí dopísali vetu. V osudný deň mu písanie išlo veľmi pomaly, čo si všimla aj učiteľka a opýtala sa ho, či je v poriadku. "Dokonca sa prišla na neho pozrieť aj na hodinu telesnej. Krátko ho pozorovala a potom odišla," tlmočí slová spolužiaka denník Plus jeden deň.

ZŠ v Spišskej Novej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: maps.google.com)

Na nasledujúcej hodine došlo, žiaľ, k tragédii. Hodinu telesnej výchovy viedol riaditeľ školy Bohuslav Vaľko. Testoval športovú zdatnosť ôsmakov na multifunkčnom ihrisku v areáli školy. "Dieťa mi povedalo, že riaditeľ, ktorý viedol hodinu telesnej, poslal Adama, nech si ide sadnúť do tieňa. Chlapec však pri odchode mal spadnúť na zem. Až zhruba po troch minútach mu začali poskytovať prítomní prvú pomoc, keďže vyučujúci sledoval beh ostatných žiakov," opísala mama Adamovho spolužiaka pre spomínaný portál. Žiakovi začali následne poskytovať prvú pomoc. Záchranári sa chlapca snažili oživovať približne 40 minút, no, žiaľ, lekár musel skonštatovať smrť. 

Tragédia na telocviku! Hrozivé
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: cloud.edupage.org, )

Zomrel vynikajúci žiak

Adam bol výborným žiakom, školu reprezentoval na rôznych súťažiach či olympiádach. Podľa blízkych a známych bol múdry, nadaný a slušný. Rodina, priatelia, pedagógovia, zamestnanci školy, ako aj široká verejnosť je z tragédie zdrvená. Riaditeľ školy poskytol po nešťastí vyjadrenie, v ktorom vyjadruje v mene celej školy hlbokú úprimnú sústrasť. Bezprostredne po tragédii podľa jeho slov vylúčili osobný dosah na žiakov a zabezpečili im aj psychologickú pomoc. 

Odborníci sa zhodli, že nechať behať žiakov okolo poludnia na žeravom slnku nie je šťastné riešenie. V prípade úmrtia 14-ročného žiaka môže do úvahy pripadnúť zlyhanie srdiečka, cukrovka, či vysoký krvný tlak. Čo bolo presnou príčinou Adamovho úmrtia určí nariadená pitva. Podľa spolužiakov za posledné mesiace rapídne schudol.  

Polícia sa prípadom zaoberá. "Obhliadajúci lekár predbežne vylúčil cudzie zavinenie a nariadil vykonať pitvu. Polícia v tejto súvislosti prijala trestné oznámenie a podľa výsledkov pitvy rozhodne o ďalšom postupe," uviedla hovorkyňa košických policajtov Lenka Ivanová.

Viac o téme: IhriskoTragédia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu