Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nové fakty v ostro sledovanom prípade únosu detí: Z Panamy dorazili dôkazy o živote bez mamy!

Dominika a Martinko v čase, keď boli nezvestní Zobraziť galériu (5)
Dominika a Martinko v čase, keď boli nezvestní (Zdroj: Interpol a Facebook)

BRATISLAVA - V kauze rodiny Gajdárovcov sa objavili nové fakty. Otec žil v Paname niekoľko rokov so svojimi deťmi, o čom ich matka nevedela. Svojho bývalého manžela viní z únosu detí, požaduje vysoké odškodné a tvrdí, že deti roky bez nej trpeli. Vo vyšetrovacom spise sú závažné skutočnosti, ktoré jej tvrdenia vyvracajú.

Andrej Gajdár zobral od manželky deti začiatkom januára 2011. Vrátiť ich mal o tri dni, no neurobil tak. S detičkami Martinkom a Dominikou odišiel a o niekoľko týždňov sa usadil v Paname. Po otcovi a deťoch začala pátrať polícia. Objavilo sa mnoho informácií o tom, že Andrej sa o deti nestará, že sú choré a nechodia do školy. Na základe novozískaných listinných materiálov je možné dokázať, že išlo o výmysly a klamstvá.

Spoloční kamaráti

Do prípadu má čo povedať rodinná priateľka Kimberly, ktorej 10-ročná dcérka Maya bola Martinkovou spolužiačkou. S manželom sa s Andrejom a jeho deťmi spriatelili na oslavách narodenín spolužiakov. "Okrem stretnutí pri oslavách narodenín sme sa často stretávali pri návštevách múzeí, kina, na káve a na večeri. Taktiež nás pozýval k nim domov na návštevu. Deti mali s otcom veľmi úzky vzťah," napísala vo vyhlásení, ktoré je zahrnuté vo vyšetrovacom spise. "My všetci, ktorí sme Andreja poznali, sme obdivovali, ako obetavo varil, upratoval, staral sa o svoje deti. Deti boli neustále šťastné. Som presvedčená, že o Martina a Dominiku bolo vždy dobre postarané a že sa im dostávalo kvalitného vzdelania. Vždy boli spokojné, šťastné a zdravé," doplnila. 

rodičia detí - Andrej a Martina
Zobraziť galériu (5)
rodičia detí - Andrej a Martina  (Zdroj: foto: archiv)

Príkladní žiaci v škole

Niet pochýb, že Andrej sa o svoje deti v Strednej Amerike príkladne staral. Martinko s Dominikou navštevovali základnú školu The Oxford School v Paname. Podľa oficiálneho stanoviska, ktoré škola zaslala slovenským úradom, "je Dominikino správanie na žiačku jej veku príkladné." Dievčatko absolvovalo v Paname dva predškolské ročníky a prvý ročník školy. Jeho brat absolvoval tri ročníky s rovnakým hodnotením: "Martinovo správanie je na žiaka jeho veku príkladné."

V Paname platí iná klasifikácia. Stupnica známok je v rozsahu 1,00 - 5,00. Minimálna známka na to, aby žiak prospel, je 3,00. Známka v rozsahu 5,00 - 4,50 zodpovedá slovenskému hodnoteniu výborný.
Zobraziť galériu (5)
V Paname platí iná klasifikácia. Stupnica známok je v rozsahu 1,00 - 5,00. Minimálna známka na to, aby žiak prospel, je 3,00. Známka v rozsahu 5,00 - 4,50 zodpovedá slovenskému hodnoteniu výborný.  (Zdroj: Foto: topky.sk)

Martinkovo vysvedčenie
Zobraziť galériu (5)
Martinkovo vysvedčenie  (Zdroj: Foto: topky.sk)

Dominikino vysvedčenie
Zobraziť galériu (5)
Dominikino vysvedčenie  (Zdroj: Foto: topky.sk)

Návšteva lekárov a choroby

Súrodenci navštevovali v Paname pediatra, ktorý potvrdil ich dobrý zdravotný stav pred nástupom do školy. Okrem bežných viróz a zápalu nosohltanu vážnejším ochorením počas doby, keď sa o nich staral výlučne otec, netrpeli. 

Deti sú teraz s matkou

Po rôznych ťahaniciach a súdnych sporoch sú deti momentálne s matkou Martinou na Slovensku. Už pol roka po odchode otca s deťmi začala žiť s novým partnerom a počas neprítomnosti jej detí, ktoré má s Adrejom, sa jej narodilo tretie. Dnes má štyri roky.


Prečítajte si aj:

Obrat v kauze únosu Dominiky a Martinka do Panamy: Týždne pekla pred odchodom, strach z matky!


Na základe návrhu súdu sa Andrej podrobil nariadenému psychologickému vyšetreniu s nasledovným výsledkom: "Ide o harmonicky štrukturovanú, diferencovanú osobnosť s nadpriemernými kognitívnymi schopnosťami, primeranou emotivitou." Podľa vlastných slov Andreja trápi a trápil strach o deti. Ten u neho podporila psychická choroba manželky, pre ktorú je od 2013 poberateľkou invalidného dôchodku. Všetko viedlo v roku 2011 k tomu, že s deťmi odišiel do cudziny. 

 

 

 

 

Viac o téme: DetiPanamaGajdárovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu