Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Roky vo väzení zanechávajú stopy: Zostarnutý Černák na súde, inšpiroval sa filmovým hrdinom?

Mikuláš Černák a John Travolta ako Charlie Wax Zobraziť galériu (4)
Mikuláš Černák a John Travolta ako Charlie Wax (Zdroj: Foto: Sita, )

BANSKÁ BYSTRICA - Roky prežité za mrežami sa na bossovi bossov očividne podpísali. Prešedivelý, s pribudnutými vráskami a ovisnutou pleťou sa dnes postavil pred senát. Mikuláš Černák najnovšie pripomína drsného amerického hrdinu Charlieho Waxa, ktorý najprv strieľa a potom sa pýta. Žeby sa mafián svojím novým výzorom inšpiroval?

Americký agent FBI menom Charlie Wax (John Travolta) dostal náročnú úlohu zabrániť teroristickému útoku v Paríži. John Travolta, ktorý túto postavu stvárnil, však vo filme Bez súcitu holduje násiliu, páči sa mu zastrašovanie a bezhlavo sa vrhá do akcie. 

Pojednávanie s Černákom

Krajský súd v Banskej Bystrici vyhovel odvolaniu prokuratúry a vrátil prípad vraždy Imricha Oláha prvostupňovému senátu na nové konanie. Odvolací súd označil rozhodnutie Okresného súdu v Banskej Bystrici, ktorý v danej veci opakovane oslobodil spod obžaloby Mikuláša Černáka, za predčasné. Prokuratúru na odvolacom konaní zastupoval námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky, podľa ktorého oslobodzujúci verdikt nemá kritériá zákonnosti ani spravodlivosti.

Roky vo väzení zanechávajú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Oláha podľa obžaloby Černák usmrtil v Banskej Bystrici v októbri 1997 s pomocou ďalších osôb. Motívom malo byť, že Oláh mal záujem na fyzickom odstránení Černáka, aby sa pomstil za smrť svojho kamaráta, bosa východoslovenského podsvetia Róberta Holuba. Podľa prokuratúry Černák s ďalšími ľuďmi zaškrtili obeť šnúrou z počítača. Telo odviezli za mesto k obci Hrochoť a zakopali. Kostra sa našla 12. októbra 2005 a už 27. októbra, Černáka a ďalších ľudí obvinili. Na skutku sa okrem Černáka zúčastnili viaceré osoby, niektoré sú už mŕtve. Spomedzi tých, ktorí stále žijú a v minulosti s Černákom spolupracovali, vypovedali proti nemu Miloš Kaštan a Slavomír Surový. Pri zavraždení údajne boli aj Karol Kollárik z Košíc a Karol Mello z Prievidze.

Mikuláš Černák dnes
Zobraziť galériu (4)
Mikuláš Černák dnes  (Zdroj: Foto: SITA)

Mikuláš Černák v roku 2006
Zobraziť galériu (4)
Mikuláš Černák v roku 2006  (Zdroj: Foto: Sita, )

Prvostupňový súd oslobodil Černáka po prvý raz spod obžaloby v máji minulého roku. Na návrh prokuratúry odvolací súd vrátil prípad na doplnenie dokazovania. Ale ani v novom konaní v marci tohto roku sa vina Černáka podľa prvostupňového senátu nepreukázala a prokuratúra sa odvolala opätovne.

V septembri 2010 Krajský súd v Prešove zamietol odvolanie Černáka a potvrdil doživotný trest za šesť vrážd. Trest si Černák odpykáva vo väzení s najvyšším stupňom stráženia v Ilave.

Na koho sa podľa vás podobajú známi Slováci (napr. členovia podsvetia, politici a ďalšie známe osobnosti)? Dajte nám vedieť na tipy@topky.sk

Viac o téme: Súd Mikuláš Černák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu