Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Úspech slovenskej polície: Odhalili medzinárodnú skupinu falšovateľov dokladov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Policajti Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície v spolupráci s českými kolegami odhalili medzinárodnú organizovanú skupinu falšovateľov dokladov. Ako informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová, skupina pôsobila od roku 2013 na území Českej republiky, Slovenska a Litvy.

Hlavného organizátora, 58-ročného Iva T., ktorý trvale žije na Slovensku v okrese Poprad, na základe Európskeho zatýkacieho rozkazu zadržali na Slovensku, pričom má byť vydaný do ČR. Ďalšie štyri osoby, dvoch občanov ČR a dvoch občanov Ruska, zadržali v Českej republike.

Skupina sa podľa zistení polície zaoberala obstarávaním a vyhotovovaním falšovaných dokladov, konkrétne osobných identifikačných kariet, cestovných pasov, vodičských preukazov a registrov trestov Litovskej republiky. Tie potom distribuovali odberateľom, ktorí ich zneužívali na prepisy obchodných spoločností a inú trestnú činnosť. Doklady vyrábali na území Litvy. Ivo T. podľa polície činnosť skupiny riadil zo Slovenska. Od záujemcov z Česka, ale i zo zahraničia, vyberal zálohy na výrobu požadovaných dokladov približne po 1 000 eur za kompletnú sadu, teda cestovný pas a identifikačnú kartu.

V prípade preukázania viny organizovanej skupine hrozia v Českej republike desaťročné tresty. Traja obvinení sú v ČR stíhaní väzobne. Počas vyšetrovania prípadu pod názvom KAUNAS policajti vykonali celkovo šesť domových prehliadok a dve prehliadky iných priestorov a pozemkov. Počas domovej prehliadky na Slovensku zaistili dôkazy potvrdzujúce trestnú činnosť. Prípadom sa podľa Baloghovej naďalej zaoberajú českí detektívi a nie je vylúčené vznesenie obvinenia ešte ďalším osobám. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu