Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Polícia zverejnila VIDEO z prestrelky: Po 11-hodinovej dráme zatkli hľadaného zločinca!

Zadržanie ozbrojeného expolicajta Zobraziť galériu (2)
Zadržanie ozbrojeného expolicajta (Zdroj: Foto: PZ, YouTube)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Po jedenásťhodinovom obliehaní sa dnes krátko pred 5-tou hodinou ráno viac ako polstovke zasahujúcich policajných špecialistov podarilo zadržať ozbrojeného expolicajta Jána Antošku (31) obvineného zo série lúpeží. Zabarikádoval sa v rodičovskom dome v širšom centre Liptovského Mikuláša. Obyvatelia boli vydesení, počas noci sa strieľalo. Útočil aj expolicajt.

„Vypátraný 31-ročný muž, podozrivý z ôsmich ozbrojených lúpeží a dvoch krádeží, nereagoval na naše výzvy, aby upustil od svojho konania. Pri zásahu, ktorý musím jednoznačne hodnotiť ako úspešný, bol zneškodnený a utrpel zranenia zlučiteľné so životom,“ uviedol viceprezident Policajného zboru SR Milan Lučanský.

Zároveň spresnil, že akcia sa začala v utorok (5.8.) pred 18-tou hodinou a napokon padlo nadránom rozhodnutie pristúpiť k definitívnemu zákroku, lebo sa brieždilo a mohlo dôjsť k ohrozeniu ľudí prechádzajúcich po okolitých uliciach. „Nachádzal sa v podkroví domu a špeciálne jednotky použili zásahové výbušky a ďalšie donucovacie prostriedky,“ opísal.

Zásah kukláčov na Antošku - MiV

V obliehanom dome zaistili dva pyrotechnické predmety

Z obliehaného domu v Liptovskom Mikuláši, kde sa ukrýval 31-ročný expolicajt Ján A., zaistil policajný pyrotechnik dva pyrotechnické predmety. „Zaistili sme dve pyrotechnické stopy, ktoré budú zaslané na kriminalistickú expertízu,“ povedala žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová. Polícia zatiaľ bližšie nešpecifikovala, o aké predmety ide. Pyrotechnickú prehliadku domu ukončili, ale policajti stále pokračujú v obhliadke miesta činu.

Polícia dnes po 11 hodinách vyjednávania pred šiestou ráno zásahom ukončila obliehanie domu v Liptovskom Mikuláši, kde sa ukrýval Ján A. Po vstupe do domu policajti zistili, že muž sa zabarikádoval v podkroví a nechce sa vzdať. Vhodili tam teda dymovnice. Keď muž schádzal po schodíkoch z podkrovia, stále strieľal na policajtov. Vtedy ho postrelili do ruky, privolaní záchranári mu okamžite poskytli prvú pomoc. 

Na expolicajta Jána A. už bol na súd podaný návrh obžaloby v prípade štyroch lúpeží so zbraňou. V ďalších štyroch prípadoch lúpeží a dvoch krádeží sa pripravuje vznesenie obvinenia. Pre nočnú udalosť mu môže pribudnúť obvinenie z pokusu o zabitie policajta, o streľbu na ďalších policajtov a možno aj verejné ohrozenie. 

Streľba počas noci

Ako informuje mikulas24.sk, podľa očitých svedkov sa strieľalo aj počas noci. „Stáli sme neďaleko a odrazu okolo nás začali lietať guľky,“ povedal jeden z nich.

Pri prestrelke sa zranil jeden policajt. Antoška podľa svedkov vystrelil približne desaťkrát. Najprv okolo tretej v noci a potom o piatej nadránom. Policajti streľbu opätovali.

V dome bola s expolicajtom mama a priateľka, tie však policajti včas odviezli. 

Zásah kukláčov

S Antoškom najprv hovoril vyjednávač. Približne o šiestej ráno zasiahli kukláči. Hodili dymovnicu do podkrovia, kde sa skrýval. Expolicajt zišiel dole, tam ho spacifikovali. Zraneného ho previezli do nemocnice.   

 „Snažili sme sa s ním vyjednávať, ale odmietal komunikovať. K celej akcii sme pristupovali s najvyššou mierou bezpečnosti a profesionality, aby sa nikomu nič nestalo. Nedalo sa to vyriešiť hneď podvečer, museli sme upustiť od prvotného zásahu, lebo bolo treba evakuovať z domu jeho rodinných príslušníkov a boli indície, že mal pyrotechnické zariadenie, ktoré mohlo väčšie škody,“ dodal policajný viceprezident.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu