Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Rezešovej milenecká hádka na súde: Výbuch emócií, bliakala aj po maďarsky!

Rezešová na súde
Rezešová na súde (Zdroj: David Duducz)

BUDAPEŠŤ - Eva Varholíková Rezešová dnes v súdnej sieni šokovala. Nielenže na siedmom dni pojednávania na budapeštianskom súde po prvý krát prehovorila, počas výpovede jej expartnera Erika Fischera ňou lomcovali všemožné emócie, ktoré doteraz neprejavovala. Fischer sa totiž vyjadril, že mala problémy s alkoholom a keď si vypila, "bola hysterická".

Rezešovú Fischer označil ako matku ich spoločnej dcéry, s ktorou už nežije. Medzi rokmi 2006 a 2008, keď boli ešte spolu, sa podľa neho stávalo, že si Eva vypila. "Zle znášala alkohol, bola po ňom hysterická. To znamená, že sa nedalo predvídať, čo urobí," odpovedal trochu váhavo na otázku sudkyne.

Podľa Fischera mala Rezešová aj implantát, ktorý mal slúžiť na vyvolanie odporu k alkoholu. Sudca sa spýtal, či mala Rezešová nejaký obľúbený nápoj, ale Fischer nevedel odpovedať. Potom sa debata zamerala na večer pred nehodou. Fischer zopakoval, že obžalovaná v ten večer bola aj u neho, ale videl len auto, keď odchádzala. Pripomenul, že Rezešová nabúrala do susedovho plota, a že náraz počul aj on. Potom dostal od obvinenej textovú správu, ale jej presný obsah nevie, lebo bola „ironická a zmätočná“.

„Za akú matku považujete obžalovanú?“ znela otázka sudcu. Fischer odpovedal protiotázkou. Aká to môže byť matka, ktorá opustí svoje dieťa v noci a prekročí štátne hranice? Sudca sa vrátil k pitiu. „Eva je nešťastná žena," kategoricky vyhlásil Fischer, ktorý opísal, ako v takýchto stavoch zvykla sadnúť do auta a utiecť. Podľa neho šlo o trik, hystériu, ako na seba upozorniť. Dokonca došlo aj k situácii, keď predstierala nehodu. "Bál som sa o ňu v takýchto situáciách,“ odpovedal Fischer. Obhajca Novák sa snažil Fischera zatlačiť do kúta s tým, že sa hnevá na Rezešovú kvôli umiestneniu spoločného dieťaťa. Avšak Fischer trvá na tom, že proti Eve "určite problém nemá." Fischer polícii jasne popísal, že ich vzťah sa zhoršil v dôsledku rodiny Rezešovcov, ktorí mali príliš silný vplyv na Evu.

V odpovedi na právnikovu otázku Fischer pripustil, že deň po nočnej zrážke poslal SMS-ku Lukášovi Trnovskému, jej aktuálnemu priateľovi, v ktorej sa pýtal, čo to bol za cirkus, keď ho Eva opäť vyhľadala. Avšak podľa obhajcu Nováka Fischer napísal, že Rezešovú ani nevidel, a že o jej návšteve sa dozvedel až od susedov. Fischer ale trvá na tom, že hovorí pravdu a na vlastné oči videl jej BMW.

Krotila ju sudkyňa aj právnik

Novak sa tiež pýtal Fischera, za akú matku považuje svoju bývalú polovičku. "Je to zložitá otázka," odpovedal. V súvislosti s Evou by vedel rozprávať o veľmi krásnych aj pochmúrnych veciach. Keď sa právnik vypytuje na ich spoločný život, Rezešová sa náhle, po prvýkrát v priebehu celého procesu, ozve. Napriek opakovaným varovaniam zo strany sudkyne žiada o slovo. Keď dostala slovo, pozerala sa Fischerovi do očí a začala hovoriť o tom, ako spoločne vychovávali jeho dieťa z predchádzajúceho manželstva. Keď ju súd vyzval, aby sa držala témy, náhle začala hovoriť po maďarsky. "Len som chcela vedieť, za akého otca sa považuje on," vyhlásila keď sa ju vlastný obhajca aj sudca snažili zastaviť. Nakoniec sa rozrušená posadila.

Dramatické scény ešte neskončili. Fischer sa spýtal, či môže niečo povedať bývalej partnerke. Keď mu to bolo dovolené, opustil lavicu svedkov a nahol s k Rezešovej. Sudkyňa hlasito nesúhlasila a Fischer mohol prehovoriť len nahlas. „Len som chcel reagovať na to, aký som otec“ . Rodinná scéna viditeľne rozrušila každého, sudca sa ešte snažil udržať priebeh procesu, no väčšina novinárov, vrátane slovenského bulváru po odchode Fischera opustila miestnosť.

Domáce väzenie je stále v hre

Peter Novák, Rezešovej právnik, sa opätovne usiloval o zrušenie vyšetrovacej väzby, aby sa na kauciu mohla presunúť do domáceho väzenia . Ide o budapeštiansku adresu, ktorá už bola medializovaná.

Novak tvrdí, že podľa jeho názoru nie je žiadny dôvod aby zostala Rezešová vo väzbe. Podľa neho väčšina z trestných činov uvedených v obžalobe sa nepotvrdila v doterajšom procese. Odvolával sa na psychologické znalecké posudky, podľa ktorých by Rezešová dodržiavala pravidlá domáceho väzenia a že polícia uznala nehnuteľnosť ako vhodnú pre domáce väzenie. Novák zdôraznil, že o túto možnosť schválne nežiadal skôr, ale podľa neho už dozrel čas. Uznáva, že rodina Rezešová je bohatá a kaucia pre ňu nie je odstrašujúca, ale to ju nemôže dostať do nevýhody. Na druhej strane, nie je známe presné bohatstvo, ide "len o fámy" a špekulácie médií, tvrdí právnik.

Aj Rezešová dostala slovo. Tiež požiadala o domáce väzenie a prisľúbila, že nemá záujem utiecť a schovávať sa. „Cnie sa mi po deťoch, aj ja im chýbam a v domácom väzení by som s nimi bola v kontakte,“ povedala tento krát už po slovensky cez tlmočníka.

Siedmy deň megaprocesu

Pojednávanie kauzy vlaňajšej tragickej dopravnej nehody dnes pokračovalo prezentovaním nových posudkov s analýzou nehody. Súd v rámci siedmeho dňa pojednávania vypočul znalcov po tom, čo v septembri akceptoval požiadavku obhajoby, ktorá iniciovala ďalšiu technickú expertízu. Súd nariadil vypracovanie nového posudku s analýzou nehody.

Internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság (hvg.hu) v tejto súvislosti napísalo, že viacerí experti z oblasti dopravy nedokázali vyvrátiť tvrdenie obhajoby obvinenej, podľa ktorého Slovenku pred nehodou mohlo oslepiť protiidúce vozidlo idúce na diaľnici. V mieste pred nehodou totiž existuje medzera v živom plote deliaceho pásu diaľnice.

V doplňujúcich expertízach, ktoré sa objavili v procese, sa podľa Heti Világgazdaság nachádza viacero kontroverzných vyjadrení. Obhajca obvinenej Péter Novák predložil posudok, podľa ktorého Slovenka nehode nemohla zabrániť ani pri nižšej rýchlosti, navyše ju mohlo oslepiť v mierne ľavotočivej zákrute vozidlo prichádzajúce zo smeru od Budapešti.

Server pripomína, že Rezešová vo svojej jedinej písomnej výpovedi tvrdila, že fiat náhle a bez použitia smerovky vybočil z jazdného pruhu spomedzi kamióny, čo ju prekvapilo. Pred nehodou sledovala premávku a išla "zhruba povolenou rýchlosťou".

Okresná prokuratúra pre okolie Budína vzniesla 17. mája voči Rezešovej obvinenie z trestného činu spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb a z trestného činu ohrozenia cestnej premávky. Súdny proces, ktorý sa začal 27. augusta, po dnešnom dni bude pokračovať 19. novembra; rozsudok možno očakávať 22. novembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu