Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Maďari pobúrení Rezešovej trestom: Štyri životy majú cenu špinavej deky!

Maďari sú Rezešovej trestom pobúrení Zobraziť galériu (2)
Maďari sú Rezešovej trestom pobúrení (Zdroj: 2424.hu, Ján Zemiar)

BUDAPEŠŤ - Nespokojnosť a zdesenie! Tieto pocity lomcuju maďarskou verejnosťou po piatkovom verdikte nad Košičankou Evou Varholíkovou Rezešovou, ktorej prvostupňový súd v Budapešti za tragickú nehodu so štyrmi obeťami udelil 6-ročný nepodmienečný trest. Hoci rozsudok ešte nie je právoplatný, tamojšie média naznačujú jeho neprimeranosť a prirovnávajú ho k prípadu bezdomovca, ktorý si vyslúžil tvrdý trest za krádež obyčajnej špinavej deky a pár drobných.

Okresný súd v Gödöllö v piatok Rezešovú uznal vinnou a odsúdil na šesť rokov väzenia s 5-ročným zákazom šoférovania. V maďarských médiách sa v tejto súvislosti objavili správy o súdnom procese na prvom stupni s titulkami ako "Rezešová môže oslavovať: smer väzenie-hotel", "Slovenskú miliardárku to vyšlo lacno" či "Rezešová môže ísť domov". Komerčná televízia ATV urobila na budapeštianskych uliciach miniprieskum, v ktorom väčšina opýtaných vyjadrila názor, že rozsudok je príliš mierny, za primeraný by považovali 8-10 rokov väzenia.

Maďari pobúrení Rezešovej trestom:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Kauzu tragickej nehody tiež prirovnávajú k nedávnemu prípadu, ktorý v Maďarsku vyvolal vlnu pobúrenia. Bezdomovca Bélu H. koncom júna odsúdili na 11 rokov väzenia za to, že v apríli okradol o 600 forintov (asi 2 eurá) žobrajúcu ženu a o ulicu ďalej inej bezdomovkyni vytrhol spod tela deku, na ktorej spala. Keď sa bránila, mal ju navyše udrieť.

Súd v tomto prípade aplikoval zásadu trikrát a dosť a keďže Béla už bol v minulosti dvakrát odsúdený za lúpež, prvostupňový súd ho uznal vinným a udelil mu 11-ročný nepodmienečný trest. Ako portál hvg.hu uvádza, porovnanie týchto dvoch prípadov nemá vyburcovať demagogické nálady, no má odsúdenú upozorniť na to, aby si v budúcnosti dvakrát rozmyslela, či sa jej oplatí v opitosti "letieť" diaľnicou.

Maďarské média tiež narážajú na výšku trestu, ktorú si Rezešová skutočne odsedí. Dĺžka vyšetrovacej väzby, v ktorej doteraz vyše roka sedela, sa totiž započíta do výkonu trestu. Podmienečne ju budú môcť prepustiť po uplynutí dvoch tretín z neho. Zo spomínaných šesť rokov sa tak pobyt za mrežami v reály môže znížiť na 2 roky a 9 mesiacov, ktoré v prípade naťahovania procesu môže stráviť v domácej väzbe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu