Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rezešovci oslavujú: Eva ide do luxusnej domácej väzby, vinia aj uhoreného vodiča!

Rezešová na súde Zobraziť galériu (20)
Rezešová na súde (Zdroj: Jan Zemiar)

BUDAPEŠT - Niekoľkomesačný ostrosledovaný megaproces s dcérou oceliarskeho magnáta Evou Varholíkovou Rezešovou dnes v Budapešti vyvrcholí rozsudkom, ktorý navždy poznačí jej doteraz bezproblémový život. Sudkyňa prečítala verdikt, podľa ktorého je Rezešová vinná zo spôsobenia nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti a vytýčila jej trest 6 rokov s tým, že jej na dva roky bude odobratý vodičák. Súd pokračuje, prokurátor aj Košičanka sa voči rozsudku odvolali.

12:35 Rezešovej dali dole putá. Sudkyňa vyhlásila koniec prvostupňového pojednávania. Rezešová sa nečakane ozvala a cez tlmočníka sa poďakovala za rozhodnutie súdu. Sudkyňa ju upozornila, že rozsudok ešte nie je právoplatný.

12:30 Predpokladá sa, že Evu by už dnes mohli previezť do luxusného bytu v Budapešti s výhľadom na Dunaj. Podľa sudcu je domáca väzba odôvodnená, pretože hoci išlo o viacero trestných činov, neboli všetky dokázané. Obhajca žiada úplne oslobodenie.

Rezešovci oslavujú: Eva ide
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: alberlet.hu)

12:27 Po krátkej konzultácii sa súd rozhodol, že do rozhodnutia druhostupňového súdu Rezešová ostáva v domácej väzbe. Bude mať sledovacie zariadenie a mimo bytu sa bude môcť pohybovať len v mimoriadnych prípadoch. Navyše bude pod 24-hodinovým dohľadom polície.

Rezešovci oslavujú: Eva ide
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

12:23 Je isté, že prvostupňový súd o definitívnom osude Rezešovej dnes nerozhodne. Sudkyňu opäť požiadala o domáce väzenie. Prokurátor s tým nesúhlasí.

12:20 Prokurátor okrem zvýšenia trestu namieta, aby sa do úvahy bralo aj obvinenie z ohrozovania cestnej premávky. Rezešová sa cez tlmočníka vyjadrila, že porozumela a po dohode s advokátom sa odvolala.

12:19 Rezešová sa odvolala.

12:15 Ako poľahčujúce okolnosti súd bral fakt, že Rezešová nebola doteraz súdne trestaná a má dve malé deti. Navyše trpí chorobou, ktorá by sa mohla pobytom vo väzení len zhoršiť. Naopak, priťaží jej nedodržanie viacerých dopravných predpisov.

12:10 Sudkyňa prešla k rýchlosti, ktorou sa Rezešová rútila po diaľnici. Podľa nej, ak by išla predpisovo, teda 130 km/h, nehoda by nemala tak fatálne následky. Eva išla až o 65 km/h viac ako je povolená rýchlosť. Ak by ju prekročila iba o 10 km/h, nedošlo by k porušeniu palivovej nádrže a fiat by sa po zrážke nevznietil. Dve z obetí by tak mohli prežiť, pretože ich zranenia spôsobené nehodou neboli tak vážne, aby neboli zlučiteľné so životom.

 

Rezešovci oslavujú: Eva ide
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

 

12:06 Rezešovej matka aj so švagrinou Džodlovou sú s rozsudkom viditeľne spokojné. Po jeho vynesení si s úsmevom prehodili pár slov.

12:00 Vyšetrovaciu väzbu, v ktorej Rezešová sedela vyše roka, započítajú do výkonu trestu. Podmienečne ju budú môcť prepustiť po uplynutí dvoch tretín trestu. Z vytýčených 6 rokov si tak bude musieť odsedieť minimálne 2 roky a 9 mesiacov.

11:50 Súd neberie do úvahy verziu o oslnení protiidúcimi vozidlami, pretože Rezešová to nespomínala dovtedy, kým zaplatený špecialista neprišiel s touto teóriou.

11:42 Podľa znalcov potrebovala Rezešová 1 sekundu na to, aby zareagovala vo chvíli, keď do jej pruhu vošiel fiat. Je na súde, aby zhodnotil, či tento čas Rezešovej stačil na to, aby stihla zareagovať. Faktom však podľa súdu je, že vodiči, ktorí idú v rýchlom pruhu, by mali dbať na zvýšenú opatrnosť.

Sudkyňa Ágnes Fülöp
Zobraziť galériu (20)
Sudkyňa Ágnes Fülöp  (Zdroj: Jan Zemiar)

11:36 Rezešová mala v tele kodeín, no ten sám o sebe nemal podľa súdu vplyv na jej stav. To, čo ovplyvňovalo jej schopnosť šoférovať, bola kombinácia tejto zložky lieku s alkoholom.

11:33 Sudkyňa zhrnula všetky Rezešovej prehrešky voči dopravným predpisom - nemala bezpečnostný pás, nedodržala rýchlosť a bola opitá. Šofér fiatu sa previnil tým, že keď prešiel do Rezešovej pruhu, nedal jej prednosť.

11:27 Sudkyňa prešla k výpovedí Rezešovej expartnera Erika Fischera. Hovorí, že pri vyhodnocovaní bral súd do úvahy aj jeho vyjadrenia o tom, že Eva sa pod vplyvom alkoholu nekontroluje.

11:25 Pozostalým po obetiach sa neustále tlačia slzy do očí, s verdiktom súdu nesúhlasia.

Rezešovci oslavujú: Eva ide
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

11:15 Prestávka skončila. Do siene najprv prišla matka Rezešovej, po nej priviedli zúboženú Evu.

10:55 Bola vyhlásená ďalšia krátka prestávka. Rezešová opäť žiadala, aby sa mohla stretnúť s matkou.

Rezešovci oslavujú: Eva ide
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

10:50 Sudkyňa sa vrátila k opisovaniu osudných minút pred nehodou. Podľa nej nie je vylúčené, že šofér fiatu napriek tomu, že bol označený za zodpovedného vodiča, skutočne nevyhodil pri zaraďovaní do pruhu smerovku. To totiž tvrdí Rezešová. Dokázateľné to však nie je, pretože žiarovky v svetlách fiatu boli po havárii zničené. 

10:44 Záujem o proces s Rezešovou je naozaj obrovský. Súdna sieň je naplnená do posledného miesta, ľudia sedia aj na schodoch.

10:40 Súd nebral do úvahy výpoveď policajta, ktorý prišiel na miesto po nehode, pretože Rezešovú neoboznámil s tým, aké má práva.

Rezešovci oslavujú: Eva ide
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

10:35 Podľa súdu si Rezešová fľašu vodky určite nekúpila na benzínke, kde stála. Nemohla si ju zadovážiť ani na inom mieste, pretože až do nehody sa nezastavovala. Z toho vyplýva, že alkohol, ktorý jej namerali v krvi, musela vypiť na spomínanej benzínke.

10:30 Rezešová na mieste nehody najprv tvrdila, že zaspala, čo neskôr odmietla a vypovedala, že sledovala premávku. Podľa súdu neutrpela žiadnu traumu a táto zmena výpovede je len taktikou jej obhajcu.

10:20 Na havárii nesie vinu aj šofér fiatu. Uviedla to sudkyňa a doplnila, že šofér fiatu porušil dopravné predpisy, keď predbiehal kamión, pričom obmedzil Rezešovú, ktorá išla v rýchlom pruhu.

10:15 Sudkyňa uviedla, že kvôli chybe polície, ktorá mala na mieste odobrať vzorky krvi, nebolo možné určiť, kedy presne Rezešová pila. Ako dodala, nie je pravda, že fľašu našli mimo auta. Odborníci tiež vylučujú to, že by výšku alkoholu spôsobili lieky, ako tvrdila Rezešová. Musela by totiž dennú dávku konkrétneho lieku prekročiť 25 až 50 krát.

Zábery z miesta nehody.
Zobraziť galériu (20)
Zábery z miesta nehody.

10:05 Podľa sudkyne v žiadnom prípade nemôže byť výška alkoholu spôsobená tým, že by sa Rezešová napila z fľaše vodky, ktorá bola nájdená na mieste. Iné fľaše v aute ani okolí nenašli. Vo fľaše vodky chýbalo asi 1 deci. Odborníci vylučujú Rezešovej tvrdenie, že sa z vodky napila kvôli tomu, že bola smädná. Je totiž nereálne, že by človek, ktorý je v ohrození života bol vôbec smädný, napil sa a potom fľašu zavrel.

10:00 Sudkyňa pokračuje v čítaní skutkovej podstaty, ktorá má minimálne 50 strán.

9:53 Rezešová od začiatku popierala, že by pred či počas nehody pila a vyhovárala sa na lieky. Sudkyňa pripomína, že odborné posudky sa nezhodujú v tom, či mohla byť zvýšená úroveň alkoholu spôsobená liekmi, alebo tým, že sa Rezešová napila z fľaše vodky.

Rezešovci oslavujú: Eva ide
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

9:42 Nastal malý technický problém. Sudkyni sa pokazil mikrofón a musela si počkať na nový.

9:37 Na radu prišli informácie z mobilného telefónu, podľa ktorých vedia, kedy presne vošla na územie Maďarskej republiky. Na základe viacerých dôkazov, vrátane kamier na diaľnici, sa dá presne popísať trasa jej cesty. Asi 300 - 400 metrov pred zrážkou išla plynulo vo vnútornom pruhu a už sa nepreraďovala.

Rezešovú privádzajú späť do súdnej siene

Rezešová na súde 2

9:35 Prestávka skončila. Počas krátkeho prerušenia sa Rezešová mohla porozprávať s matkou. Eva prichádza do súdnej siene, v rukách silno zviera kabelku. Venovala zopár pohľadov matke a sadla si na lavicu. Rezešová staršia na sebe tak ako dcéra nedáva poznať žiadne emócie.

9:13 Sudkyňa vyhlásila krátku prestávku. Eva Rezešová sa rozbehla za dcérou za dvere súdnej siene.

Rezešovej nasádzajú putá a odvádzajú zo siene na prestávku

Rezešová na súde

9:11 Pozostalí s výškou trestu absolútne nesúhlasia. Tvrdia, že je mierny a priemerný človek, ktorý si nemôže dovoliť urobiť toľko odborných posudkov, ako Rezešová, by dostal podľa nich dvojnásobný trest.

9:10 Rezešovej je do plaču, jej matka sem tam prehovorí s nevestou Džodlovou, inak všetci pozorne počúvajú slová tlmočníka.

9:08 Prokurátor si bez mihnutia oka zapisuje slová z verdiktu, ktorý je omnoho miernejší, ako očakával. Na obhajcovi Rezešovej Petrovi Novákovi nevidieť žiadne prekvapenie. Sudkyňa vymenúva poranenia, ktoré mala posádka fiatu. Šofér by na základe nich zomrel aj bez toho, že by sa fiat vznietil, spolujazdec mal tiež vážne zranenia.

9:05 Sudkyňa síce uznala, že obžalovaná šoférovala pod vplyvom alkoholu, ale zároveň povedala aj to, že nehode sa podľa nej nedalo zabrániť.

Rezešovci oslavujú: Eva ide
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Ján Zemiar,)

8:55 Rezešovej vrátia havarované BMW, zhorený fiat zlikvidujú. Sudkyňa začala bod po bode opisovať, čo sa v tú noc odohralo. Podľa nej Rezešová už pred zrážkou mala v krvi 16,5 g alkoholu a po zastavení na benzínke už mala 32 gramov, píše portál hvg.hu. Nie je preto vylúčené, že pila aj z vodky, ktorú našli po nehode v jej aute. Obžalovaná značne prekročila povolenú rýchlosť a bezpečnostný pás nemala zapnutý.

8:50 Rezešová ani jej rodina opäť nesúhlasia s fotografovaním ani uverejňovaním ich tvárí v médiách.Vyšetrovaciu väzbu, ktorá trvala rok, jej započítajú do výkonu trestu. Podmienečne ju budú môcť prepustiť po uplynutí dvoch tretín trestu.

Rezešovci oslavujú: Eva ide
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

8:46 Rezešová bola podľa verdiktu odsúdená za spôsobenie nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti, spod obvinenia z ohrozenia cestnej premávky bola oslobodená. Po štyroch rokoch môže byť podmienečne prepustená a dostala zákaz šoférovania na dva roky. Musí zaplatiť súdne trovy, skoro 20 tisíc eur.

8:45 Napriek tomu, že súdna sieň je plná a je v nej horúco, Rezešová sedí na lavici v zimnej červenej bunde. Vlasy má ako zvyčajne zopnuté do chvostu, nechýbajú ani čierne pukačky a mašlička.

8:40 Sudkyňa naďalej číta skutkovú podstatu, členom rodiny obetí sa tisnú slzy do očí.

8:35 Sudkyňa číta verdikt, podľa ktorého je Rezešová vinná. Trest šesť rokov. Rezešová prijala jej slová bez akejkoľvek emócie. Pozostalí nesúhlasia.

8:20 Do súdnej siene práve prišla obžalovanej matka Eva Rezešová a švagriná Eva Dždodlová. Varholíková na každom pojednávaní hľadá oporu práve v rodine a obe si preto sadli hneď do prvého radu, aby k nej boli čo najbližšie.

Rezešovci oslavujú: Eva ide
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

8:30 Sudkyňa Ágnes Füllöp oznámila, že rozsudok bude rozdelený na tri časti. Kvôli veľkému záujmu slovenských médií bude privzatý aj tlmočník.

7:50 Záujem o megaproces s Košičankou je aj dnes, vo finálny deň, mimoriadne veľký. Pred budovou budapeštianskeho súdu sa schádzajú desiatky domácich i slovenských novinárov. Súd dokonca pripraví pre médiá zvláštnu miestnosť, v ktorej budú mať novinári k dispozícii priamy televízny prenos z procesu a budú v nej môcť nerušene pracovať. Určitý obmedzený počet novinárov bude môcť naďalej sledovať vývoj kauzy priamo v súdnej sieni

Rezešovci oslavujú: Eva ide
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Prokurátor navrhuje 13 rokov

Podľa prokurátora by mal súd vziať do úvahy, že išlo o viacnásobný trestný čin a zomreli štyria ľudia, preto musí obvinená dostať nepodmienečný trest. Rezešová by mala zaplatiť súdne trovy a mala by mať zakázané riadenie motorových vozidiel. V rámci súdneho procesu bolo podľa neho dokázané, že obvinenie Košičanky z trestného činu riadenia motorového vozidla pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb, ako aj trestný čin ohrozenia cestnej premávky je opodstatnené.

Rezešová pred posledným pojednávaním nečakane doplnila svoju výpoveď a vyhlásila, že bezprostredne pred nehodou bola náhle oslepená. Prokurátor v reakcii na tento krok povedal, že svoju výpoveď Slovenka upravuje podľa momentálne potreby obhajoby, preto jej nemožno dôverovať.

Rezešová je obvinená, že vlani 21. augusta spôsobila na diaľnici M3 dopravnú nehodu, pri ktorej vo vozidle značky Fiat Punto zahynuli traja ľudia. Ďalšia žena v horiacom aute utrpela ťažké poranenia a po prevoze do nemocnice im podľahla. Maďarská polícia ukončila vyšetrovanie vo februári. Okresná prokuratúra pre okolie Budína 17. mája vzniesla obvinenie z trestného činu spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb a z trestného činu ohrozenia cestnej premávky.

Chronológia kauzy tragickej nehody Rezešovej

21. augusta 2012 - Rezešová spôsobila na maďarskej diaľnici M3, na 44. kilometri v smere na Budapešť, nehodu. Za volantom zrejme zaspala a približne o 4.00 h zozadu narazila do fiata, ktorý po následnom náraze do zvodidiel začal horieť. V osobnom aute značky Fiat Punto, do ktorého narazilo BMW so slovenským evidenčným číslom, zhoreli traja ľudia. Pri nehode, ktorú spôsobila žena za volantom BMW, štvrtý cestujúci fiata utrpel ťažké zranenie a ľahšie mala aj vinná vodička. Tri osoby v aute zhoreli; 54-ročnej žene sa podarilo z horiaceho vozidla vyliezť, utrpela však popáleniny druhého a tretieho stupňa, v kritickom stave ju previezli do budapeštianskej vojenskej nemocnice. Telá obetí nehody vyslobodili z vraku hasiči po uhasení požiaru. Košičanka bola v čase havárie pod vplyvom alkoholu. Expertíza neskôr potvrdila, že v krvi vodičky bolo v čase nehody 1,5 promile alkoholu.

23. augusta 2012 – Súd okolia Budína rozhodol o vzatí slovenskej občianky do vyšetrovacej väzby, väzba bola stanovená na 30 dní; verdikt ešte nebol právoplatný. Súd odmietol návrh obhajcu na domácu väzbu a na prepustenie na kauciu. Verdikt súd odôvodnil možnou hrozbou úteku a schovávania sa podozrivej.

23. augusta 2012 – Počet obetí nehody, ktorú spôsobila Rezešová, stúpol na štyri. V budapeštianskej vojenskej nemocnici podľahla zraneniam 54-ročná žena, ktorá ako jediná dokázala po nehode vyliezť z horiaceho auta, traja ďalší vo vraku vozidla zhoreli.

28. augusta 2012 – Košičanka, ktorá čelila podozreniu zo spôsobenia nehody s bilanciou štyroch obetí, zostala vo vyšetrovacej väzbe. Rozhodol o tom na druhom stupni Tribunál okolia Budapešti. Odvolací súd pri verdikte v prípade vodičky potvrdil rozhodnutie vyšetrovacieho sudcu na prvom stupni. Podľa neho hrozil útek a schovávanie sa podozrivej.

30. augusta 2012 – Maďarská polícia zverejnila popis vodiča nákladného vozidla, ktorý mohol byť svedkom tragickej nehody Rezešovej. Podľa vyhlásenia veliteľstva polície Peštianskej župy sa počas vypočúvania svedkov objavili informácie, že k havárii, ktorá sa stala nadránom o 04.45 h, môže mať relevantné informácie maďarský kamionista. Medzičasom rodina Rezešovcov prostredníctvom obecnej samosprávy ponúkla rodinám zosnulých peniaze, ktoré však smútiaci odmietli.

17. septembra 2012 - Svedok augustovej dopravnej nehody slovenskej občianky Evy V. v Maďarsku, po ktorom pátrala tamojšia polícia, konečne vypovedal a výrazne priťažil väznenej vodičke zo Slovenska. Svedok - vodič kamióna - vypovedal, že už niekoľko kilometrov pred osudnou nehodou sa dalo očakávať, že dôjde k nešťastiu. Asi desať kilometrov pred miestom havárie - pri čerpacej stanici - došlo k sporu medzi vodičkou BMW zo Slovenska a posádkou Fiata Punto pre uvoľnenie jazdného pruhu. Keď fiat napokon prešiel do iného pruhu, druhé vozidlo ho údajne tlačilo z cesty. Aj keď sa vodič fiata sťahoval až k samotnej krajnici, BMW ho vraj nasledovalo a neustále vytváralo naň tlak, až kým nedošlo k nešťastiu.

18. septembra 2012 - Zadržaná košická milionárka Rezešová zostala vo väzbe. Rozhodol o tom Okresný súd v Budapešti. Predĺžili jej vyšetrovaciu väzbu do 23. decembra 2013.

december 2012 - Slovenka Rezešová dala rodine zosnulých sumu okolo piatich miliónov forintov (17.140 eur) ako príspevok na pohreb. Rodina však uviedla, že bude požadovať od Evy V. náhradu majetkovej a nemajetkovej ujmy v celkovej výške 40 miliónov forintov (137.122 eur); príspevok poskytnutý na pohreb nebol súčasťou požadovanej náhrady.

14. februára 2013 - Maďarská polícia ukončila vyšetrovanie kauzy Slovenky.

10. mája 2013 - Okresná prokuratúra okolia Budína prevzala od polície vyšetrovací spis s návrhom na vznesenie obvinenia Rezešovej. Prokuratúre zaslalo veliteľstvo polície Peštianskej župy po oboznámení sa s jeho obsahom. Žena čelila podozreniu z trestného činu spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb. Podľa vyšetrujúcich orgánov bolo dokázané, že vodička bola pri nehode pod vplyvom alkoholu; išlo o významný moment, pretože obhajoba tvrdila, že Eva V. si z fľaše vodky v aute odpila vplyvom šoku až po havárii.

17. mája 2013 - Okresná prokuratúra okolia Budína vzniesla obvinenie voči Rezešovej. Žena je obvinená z trestného činu spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb.

14. augusta 2013 - Slovenka začala popíjať alkohol už 20. augusta 2012 - deň pred tragickou haváriou. Vo vyšetrovacom spise je uvedené, že Slovenka začala popíjať pivo a víno už okolo poludnia. Vo výpovedi však uviedla, že z fľaše vodky, ktorú našli v aute, sa napila až po nehode, pretože bola veľmi rozrušená. Vzorky krvi od ženy odobrali dvakrát a vzorku moču raz. Tri odbery preukázali rôznu hladinu alkoholu, pričom táto hodnota každým odberom stúpala. Podľa interného lekára Istvána Kóczána to znamená, že sa alkohol postupne vstrebával v žalúdku. Vyšetrovanie potvrdilo, že v krvi vodičky bolo v čase nehody 1,5 promile alkoholu, čo je stav strednej opitosti.

27. augusta 2013 - Súdny proces s Rezešovou sa začal v budove Súdu pre okolie Budapešti. Obvinená v úvode pojednávania odmietla vypovedať. Vyhlásila iba, že ani v jednom z dvoch bodov obžaloby sa necíti byť vinnou. Obvinenú predviedli do budovy súdu v putách príslušníci väzenskej stráže. V rámci úvodného dňa pojednávania vypovedali svedkovia a súdni znalci.

29. augusta 2013 - Vypočutím ďalších ôsmich svedkov pokračoval proces so Slovenkou Evou V. Obhajca obvinenej Péter Novák navrhol ďalšiu expertízu, ktorá by prostredníctvom záznamu kamery z diaľnice vyvrátila obvinenie Rezešovej z trestného činu ohrozenia cestnej premávky.

3. septembra 2013 - Vypočutím dopravných znalcov pokračoval proces s Rezešovou na Súde pre okolie Budapešti.

5. septembra 2013 - Lekári urobili niekoľko chýb v procese zisťovania alkoholu v krvi Rezešovej. Na Súde pre okolie Budapešti vypočuli v rámci štvrtého dňa pojednávania dvoch lekárov a záchranára, ktorí sa po nehode na maďarskej diaľnici M3 stretli ako prví s obvinenou Slovenkou. Z výpovedí vyplynulo, že síce viaceré testy preukázali vyše jedného promile alkoholu v krvi Rezešovej, ale dvaja lekári pri odbere krvi urobili viacero chýb. Prvý test, ktorý preukázal alkohol v organizme vodičky, urobil na mieste nehody policajt krátko po havárii.

Po prevoze Slovenky do nemocnice v Hatvane lekár nariadil najskôr röntgenové vyšetrenie, až potom jej odobral krv. Podľa sudkyne polhodinové zdržanie mohlo skomplikovať dokazovanie požitia alkoholu a viedlo k nepresnostiam. Jeden z ošetrujúcich lekárov vyhlásil, že pred odberom krvi a moču musel najskôr pacientku vyšetriť. V jej dychu necítil alkohol a správanie Slovenky bolo podľa jeho vyjadrenia konsolidované, aj keď tvrdila, že si nehodu nepamätá. Záchranár, ktorý zasahoval po nehode a previezol Rezešovú do nemocnice, v správe uviedol, že síce jej dych nebol čistý, ale to mohlo byť spôsobené mnohými faktormi, napríklad aj zjedením cukríkov. V dôsledku silného dymu na mieste havárie to podľa jeho slov nebolo možné špecifikovať.

Exmanžel Rezešovej Erik Fischer, ktorý mal vypovedať pred súdom, sa na pojednávanie nedostavil s odvolaním sa na zaneprázdnenosť. Sudkyňa nariadila jeho opätovné predvolanie spolu s ďalšími dvoma svedkami.

11. septembra 2013 - Ani štyria experti nevedeli na súdnom pojednávaní dokázať, že Rezešová spôsobila v auguste 2012 nehodu pod vplyvom alkoholu. To, že Slovenka pila alkohol, je fakt. Ale či pred haváriou, alebo až po nej - ako to tvrdí ona - nie je jasné. Matka Rezešovej zaplatila v týchto dňoch pozostalým štyri milióny forintov (13.358 eur). Išlo iba o zálohu, príbuzní obetí si totiž chcú uplatniť nárok na odškodnenie v rámci občianskeho sporu po ukončení teraz prebiehajúceho trestnoprávneho sporu.

13. septembra 2013 - Vodič kamióna, ktorý je svedkom číslo šesť v pojednávaní kauzy dopravnej nehody Rezešovej, pred súdom v Budapešti vyhlásil, že niekoľko kilometrov pred haváriou vozidlo značky BMW so slovenským evidenčným číslom ohrozovalo v ľavom jazdnom pruhu pomalšie idúci malý fiat. Obhajca obvinenej Péter Novák zo záznamov diaľničnej kamery vyzdvihol skutočnosť, že fiat sa dvakrát priblížil k deliacej čiare vozovky bez použitia smerovky, čo síce neznamená, že v čase nehody nezapla smerovky, ale dokázať to bude možné iba veľmi ťažko.

25. septembra 2013 - Súd vytýčil ďalšie pojednávania. Súd okrem iného odmietol podanie obžaloby, ktoré sa týkalo žiadosti o novú lekársku expertízu. Súd tiež odmietol dve podania obhajoby, ktorá iniciovala zapojenie psychologického znalca do procesu a žiadala zverejnenie výpovede svedka Erika Fischera zo súdneho procesu na Slovensku v kauze umiestnenie dieťaťa obvinenej. Bývalého partnera obvinenej Fishera súd opäť predvolá vypovedať, v doterajšom priebehu procesu totiž súdnu výzvu neuposlúchol. Súd akceptoval požiadavku obhajoby, ktorá iniciovala ďalšiu technickú expertízu a rozhodol, že znalci musia vypracovať nový posudok s analýzou nehody.

21. októbra 2013 - Rezešová neuháňala v osudnom čase po diaľnici M3 sama. Išiel totiž za ňou autom jej vtedajší druh Lukáš Trnovský, ktorý mohol byť od nej vzdialený zhruba 30 kilometrov. Vyplývalo zo zoznamu hovorov v mobilnom telefóne Rezešovej. Muž jej priebežne volal: otázkou je, či naháňačka zohrala úlohu v havárii. Žena od 3.48 h s ním hovorila vyše jednej minúty a pravdepodobne vedela, že ide za ňou. Z lokalizácie ďalších iniciovaných, ale Rezešovou neprijatých hovorov, vyplynulo, že Trnovský mohol byť za ňou vzdialený zhruba 25 kilometrov.

29. októbra 2013 - Prezentovaním nových posudkov s analýzou nehody pokračovalo pojednávanie kauzy dopravnej nehody Slovenky Rezešovej. Súd v rámci pojednávania vypočul znalcov po tom, čo v septembri akceptoval požiadavku obhajoby, ktorá iniciovala ďalšiu technickú expertízu. Súd nariadil vypracovanie nového posudku s analýzou nehody. Žiadosť o možnosť prepustenia na kauciu, prípadne uvalenie domácej väzby, ktorú predložila Rezešová, Okresný súd v Gödöllö zamietol. Ukončil sa proces dokazovania.

19. novembra 2013 - Obvinená tesne pred pojednávaním nečakane doplnila svoju výpoveď a vyhlásila, že bezprostredne pred nehodou bola náhle oslepená. Maďarský prokurátor považuje obvinenie Rezešovej za vlaňajšiu dopravnú nehodu za dokázané. Vyplynulo to zo záverečnej reči obžaloby. Tvrdenia vo výpovedi Slovenky Rezešovej nemožno vnímať ako dôkaz, pretože obsahujú množstvo nepravdepodobných vecí. Vyhlásil to v záverečnej reči právny zástupca pozostalých štyroch obetí nehody Ádám Hantos.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu