Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šéfa sýkorovcov obvinili z ďalšej vraždy: Má vraj na svedomí popravu takáčovca Pála (†37)

Róbert Lališ alias Kýbel Zobraziť galériu (3)
Róbert Lališ alias Kýbel (Zdroj: interpol)

BRATISLAVA - Vybavovanie si svojich mafiánskych účtov má ďalšiu sľubnú dohru na polícii. Jednému z bossov bratislavského podsvetia, šéfovi sýkorovcov Róbertovi Lališovi alias Kýblovi prišili na krk ďalšie obvinenie. Tentokrát z vraždy Róberta Pála (†37) z konkurenčnej skupiny takáčovcov, ktorého mali rozstrieľať v jeho aute. Okrem Lališa obvinili aj ďalšie tri „sýkorky“.

Šéf sýkorovcov Róbert Lališ je však na úteku. Z vraždy takáčovca Róberta Pála je obvinený aj Martin Bihári alias Rus, ktorý je rovnako ako jeho šéf na úteku. Policajtom sa však podarilo zadržať Richarda Rakického, prezývaného Riki a Juraja Harvana. Celú túto mafiánsku bandu obvinil vyšetrovateľ z vraždy Róberta Pála (†37) z konkurenčnej skupiny takáčovcov. Vražda sa stala ešte v novembri 2003 a doteraz nebola objasnená.

Obvinený Martin Bihári
Zobraziť galériu (3)
Obvinený Martin Bihári  (Zdroj: Foto: topky.sk)

V prípade vraždy Róberta Pála spred desiatich rokov obvinili teda štyroch údajných sýkorovcov. Pre dvoch z nich žiada prokurátor väzbu: „Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal návrh na väzbu R.R. a J.H. z dôvodov kolúznej a preventívnej väzby," informovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Štvoricu stíhajú za vraždu Pála a pokus o vraždu jeho ochrankára z 18. novembra 2003 v Pezinku.

O väzbe rozhodol dnes popoludní Špecializovaný trestný súd. "Sudca pre prípravné konanie rozhodol o vzatí do väzby oboch obvinených. Dôvodom väzby je možná obava z ovpylvňovania svedkov a pokračovanie v trestnej činnosti. Obaja obvinení podali proti rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR," uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.

Obvinený Richard Rakický
Zobraziť galériu (3)
Obvinený Richard Rakický  (Zdroj: Foto: topky.sk)

Je známe, že v minulosti mali takáčovci dobré kontakty s vysokopostavenými policajtmi a dobré vzťahy s príslušníkmi SIS na riadiacich funkciách. Pôsobili najmä v Ružinove. Tam prostredníctvom svojich súkromných bezpečnostných služieb poskytovali podnikateľom zmluvnú ochranu. Išlo o približne sto firiem, ktoré museli s nimi pod nátlakom uzatvoriť zmluvu.

„Išlo o obyčajné výpalníctvo. Takáto ochrana je v rozpore so zákonom o súkromných bezpečnostných službách,“ spresnil pre denník Pravda ešte v roku 2004 vtedajší šéf rezortu vnútra Vladimír Palko.

Skupina nesie pomenovanie po Jánovi Takáčovi (†37), ktorý ju založil koncom 90. rokov minulého storočia. V júli 2003 ho však neznámy páchateľ zastrelil na bratislavských Kramároch v časti Na Revíne. Takáč zomrel na mieste v luxusnom mercedese po tom, čo mu páchateľ zasadil desať rán z automatickej zbrane. Ďalšieho člena Róberta Pála zastrelili v novembri 2003 v Pezinku. Cestu autom mu zablokovalo audi, z ktorého vyskočili traja muži a spustili na neho paľbu. Z brutálnej popravy obvinili sýkorovcov. Za organizátora označili vyšetrovatelia šéfa gangu Kýbla. Na poprave sa podľa nich podieľali Bihári, Rakický, Harvan a dnes už nebohý Peter Havaši alias Havel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu