Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľká akcia daňovej kobry: Zadržali kšeftárov s mäsom, ktorí obrali štát o 6 miliónov

Polícia pri akcii zadržala 15 ľudí Zobraziť galériu (2)
Polícia pri akcii zadržala 15 ľudí (Zdroj: polícia)

BRATISLAVA – Finančná správa spolu s políciou prostredníctvom tímu tzv. Daňovej kobry od polovice minulého roka dodnes zabránila daňovým únikom za približne 60 miliónov eur. Dnes policajný prezident Tibor Gašpar informoval o ďalšom zásahu, pri ktorom sa im podarilo zadržať 15 členov zločineckej skupiny, ktorí pri kšeftoch s mäsom z Českej republiky obrali štát o 6,37 milióna eur.

„To je suma, o ktorej sa napríklad diskutovalo pri zvyšovaní platov učiteľov. Každá suma, ktorú bude kobra schopná vyprodukovať, respektíve ušetriť, pomôže štátu pri riešení iných problémov,“ uviedol dnes pred novinármi minister vnútra Robert Kaliňák.

Spolu s ministrom financií Petrom Kažimírom, prezidentom finančnej správy Františkom Imreczem a prezidentom Policajného zboru SR Tiborom Gašparom dnes informovali o ďalšom úspešnom zásahu Daňovej kobry - odhalení daňových podvodov na DPH pri obchodoch s mäsom.

Šiestich obvinených, ktorí podľa polície pri obchode s bravčovým mäsom nezaplatili dane viac ako šesť a pol milióna eur, chcú stíhať väzobne. Úrady obvinili 15 ľudí pre zločiny založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a skrátenia dane a poistného.

Obvinení ako členovia zločineckej skupiny od roku 2008 doposiaľ uplatňovali neoprávnené odpočty DPH na základe fiktívnych účtovných dokladov deklarujúcich vzájomnú obchodnú činnosť pri dodávkach bravčového mäsa z Českej republiky medzi nastrčenými a reálne neobchodujúcimi slovenskými obchodnými subjektmi, pričom v skutočnosti priamo nadobúdali tovar od českého dodávateľa, ktorý následne predávali. Štátny rozpočet tak ukrátili podľa prokuratúry o 6,64 milióna eur. Obvineným hrozí trest odňatia slobody až na 12 rokov.

Vyšetrovanie prebiehalo od augusta minulého roku, vyvrcholilo vo februári 2013, keď 123 policajtov v rámci akcie Logistik vykonalo sedem domových prehliadok a štyri prehliadky iných priestorov, pričom zadržali 14 osôb, 15 osoba bola vo výkone trestu za drogy. Polícia zároveň zabezpečila päť nehnuteľností, čo podľa Imreczeho vytvára základ na reálne zabezpečenie výberu uniknutej dane. Reťazec fiktívnych machinácií tvorilo spolu 24 spoločností.

„Bez ohľadu na to, akú daňovú sadzbu máme, podnikatelia sú k únikom lákaní sumou ľahko nadobudnutých peňazí. Dúfam, že čochvíľa začne dramaticky ubúdať hriešnikov,“ poznamenal Kaliňák.

Všetci občania si podľa Kažimíra musia uvedomiť, že ak platia bez faktúry, je to na úkor štátu a zároveň aj na ich úkor. „Z týchto zdrojov sa platia platy učiteľov, lekárov a všetkých ďalších služieb,“ zdôraznil minister financií. Problematika daňových únikov sa podľa neho rozrastá ako rakovina a je popretkávaná celou spoločnosťou a všetkými sektormi podnikania.

„Každý si musí uvedomiť, že štát zásadným spôsobom zmenil prístup k vyberaniu daní. Musia si to uvedomiť všetci podnikatelia v krajine. Hlavným odkazom je výzva na to, že vždy je čas s tým prestať,“ konštatoval na margo daňových únikov Kažimír.


Akcia daňovej kobry

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu