Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Basketbalista po brutálnom rasistickom útoku v Nitre: Chce odísť zo Slovenska!

Basketbalistu zmlátili pred týmto podnikom
Basketbalistu zmlátili pred týmto podnikom (Zdroj: SITA, Google)

NITRA – Nitriansky basketbalista s bahamskými koreňmi Jean Roney Cadot (25) sa zotavuje po operácií oka, o ktoré takmer prišiel pri surovom útoku asi štyroch útočníkov. Tí ho brutálne zbili pred nitrianskym podnikom Devil´s pub, pričom ho častovali urážkami smerujúcimi na jeho pôvod a farbu pleti. Po vyše týždni polícia aj na zákalde výpovedí svedkov potvrdila, že išlo o rasovo motivovaný trestný čin, za ktorý násilníkom hrozí niekoľkoročná basa. Informoval o tom denník SME.

Napriek tomu, že útok sa odohral pred takmer dvoma týždňami, polícia podozrivých vypočúvala až v pondelok (25. februára). To preto, že páchatelia pred výsluch putujú vždy ako poslední, a keďže napadnutý basketbalista Cadot nemohol doteraz vypovedať, vypočúvanie sa odkladalo. Z toho dôvodu sa voči útočníkom doteraz viedlo len trestné stíhanie za výtržníctvo.

Na policajnom oddelení mali skončiť štyria útočníci. Majú byť medzi nimi aj 20-roční mladíci Mário U. a Adam D. z Nitry. „Po rekogníciách bude rozhodnuté o obvineniach. Pôjde o tri až štyri osoby, nie je vylúčené, že pre niektorých z nich budeme žiadať väzbu,“ povedal policajný prezident Tibor Gašpar s tým, že ani jeden z podozrivých nebol v minulosti trestne stíhaný.

To, že išlo o rasistický útok malo potvrdiť niekoľko svedkov nezávisle od seba. Podľa spoluhráčov, ktorí boli s Cadotom v osudný večer v klube, mu grázli „hnusne rasisticky nadávali“. Basketbalista z množstva urážok smerujúcich na neho rozumel len slovu „neger“. Jeden zo svedkov dokonca započul, ako „kričali, že čistia Nitru, Slovensko a celý svet od čiernych ľudí.“

Konflikt  medzi basketbalistami a skupinkou mužov v nitrianskom klube naštartoval incident, pri ktorom niekto Cadotovi oblial nohavice. V podniku sa potom strhla hádka a ochrankári vyviedli rozhádaných chlapov pred podnik. Tam mali na basketbalistu brutálne zaútočiť. "Jeden ho držal uprostred cesty pod krkom, hnusne mu rasisticky nadával a ostatní do neho kopali," povedal jeden z očitých svedkov.

Pri bitke športovcovi natrhli nadočnicový oblúk a zlomili mu nos. V martinskej nemocnici musel podstúpiť operáciu, po ktorej sa teraz zotavuje. Údajne hrozilo, že o oko príde. Cadot po tomto otrasnom zážitku dokonca vraj uvažoval, že odíde zo Slovenska. Po rozhovore s agentom svoj zámer ešte prehodnotí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu