Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Brutalita v B. Štiavnici: Zmlátili Gruzíncov a českého Róma s priateľkou!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Dvoch Gruzíncov a českého Róma podľa denníka Sme brutálne zbili v sobotu nadránom pred diskotékou Pražovňa v Banskej Štiavnici. Čecha Pavla zmlátili tak, že upadol dva razy do bezvedomia a jeho priateľke z Banskej Štiavnice zlomili nos.

Aké vážne poranenia utrpel Gruzínec, ukážu až výsledky CT hlavy, konštatovalo Sme. Zranené dievča podáva trestné oznámenie a mladíci zvažujú, že budú informovať o incidente svoje ambasády. Gruzínci sú účastníkmi medzinárodného programu Európskej únie.

Podľa Sme sa konflikt začal v sobotu nadránom na diskotéke medzi dvomi dievčatami, ale podľa svedkov sa skončil po niekoľkých minútach. Denník ďalej píše, že k brutálnej bitke došlo, keď pätnásti až dvadsiati nakrátko ostrihaní mladíci napadli zahraničných brigádnikov a pokračovali pred Pražovňou. Časť z nich už v podniku bola, niektorí muži s krátkym strihom ich ešte prišli posilniť.

Svedkovia tvrdia, že cudzincov kopali na zemi hlava-nehlava. Sme dodáva, že nik z personálu ani z návštevníkov diskotéky im nepomohol.

Dobrovoľníci nevedia s absolútnou istotou povedať, či bol útok motivovaný rasovo. Majú však pocit, že brutalitu útoku spôsobilo práve to, že sú cudzinci. Tmaví Gruzínci na začiatku incidentu hovorili po anglicky. Mladý Čech sa prebudil z bezvedomia, až keď bolo po všetkom. Vôbec si nepamätá, ako sa dostal na miesto približne štvrť kilometra od Pražovne.

„Priateľ z Gruzínska dostal ranu ešte vnútri, jeho kolega ho išiel brániť. Potom to už išlo rýchlo. Konflikt sa presunul do vestibulu, potom nás poslali vyhadzovači von a za nami vyšli aj útočníci. Dostal som ranu zozadu a viac si nepamätám. Možno ma zachránilo, že som bol v bezvedomí,“ opísal konflikt pre Sme Pavel.

Pavel žije a pracuje v Banskej Štiavnici. Rok a pol pomáhal zachraňovať Kalváriu. Približne pred rokom v dvojstranovom rozhovore pre český týždenník Reflex hovoril, že Štiavnica je pokojné mesto, v ktorom sa nestretol s incidentmi, aké zažil vo svojom rodisku. Teraz už hovorí, že sa pomýlil.

„Už predtým na mňa z auta pokrikovali čierna sviňa, ale takéto niečo som ešte v živote nezažil“. Majiteľka diskotéky Zuzana Kaníková tvrdí, že bezpečnostná služba urobila, čo mohla, ale na ulici už podľa nej nemali „právomoc“ zasiahnuť. „Mrzí nás to, ale spravili sme maximum, čo sme mohli. Táto situácia bola výnimočná,“ povedala pre Sme.

Diskotéka nemá vlastný kamerový systém. Ulicu sledujú bezpečnostné kamery mestskej polície, priebeh bitky zaznamenali. Sme pripomína, že vo februári zbili pred diskotékou v Nitre basketbalistu tmavej pleti Jeana Ronyho Cadota. Po rasovo motivovanom útoku skončil v nemocnici. Aj tam vyhadzovači presunuli konflikt na ulicu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu