Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zadržaný Mišenka zmenil imidž podobne ako Lexa: Na Slovensko ho zrejme nedostanú!

Mišenka pred a po úteku Zobraziť galériu (4)
Mišenka pred a po úteku (Zdroj: Venezuelská, Slovenská polícia)

BRATISLAVA – Zmenil sa takmer na nepoznanie! Po tom, čo sa venezuelskej polícii minulý týždeň podarilo zadržať celosvetovo hľadaného zločinca Viliama Mišenku, na identifikáciu zaslali slovenskej strane jeho aktuálne fotografie. Tie svedčia o tom, že pobyt na horúcom karibskom slnku a krásnych piesočnatých plážach na ostrove Margarita, utečencovi výrazne prospieval. O niekoľko kíl ľahšieho a s novým účesom by ho zrejme nikto len tak ľahko nespoznal, venezuelských policajtov však ani novým imidžom nezmiatol. Podobnou zmenou vizáže prešiel pred rokmi aj bývalý riaditeľ SIS Ivan Lexa, ktorý sa pred súdmi skrýval v Juhoafrickej republike.

Okrem toho, že Mišenka počas úteku pred spravodlivosťou viditeľne pochudol, z hlavy mu zmizol aj typický šedivý účes s cestičkou na bok a na tvári si nechal narásť briadku. S novou vizážou sa zrejme snažil zakryť tvár zločinca, ktorého meno figuruje aj na tzv. červenom obežníku, čo je zoznam top hľadaných osôb podozrivých z tých najzávažnejších zločinov.

Vo Venezuele vlastnil niekoľko hotelov

Nielen nový imidž, ale aj Mišenkov výpis z obchodného registra, svedčia o tom, že na ostrove, ktorý je označovaný ako Perla Venezuly, sa zločincovi veľmi pekne darilo. Údajne tam vlastní niekoľko hotelov a živil sa podnikaním s realitami. Avšak minulý týždeň sa mu šťastie obrátilo chrbtom. Na prechádzke po zlatistej pláži zvanej Parquito ho v stredu v noci (2. januára) zadržalo venezuelské drogové komando, ktoré ho odviedlo rovno za mreže policajnej cely. Tam strávil niekoľko dní.

 

Mišenku identifikovali aj podľa tetovania
Zobraziť galériu (4)
Mišenku identifikovali aj podľa tetovania  (Zdroj: polícia)

 

„Táto osoba bola tri dni v zadržiavacom detekčnom centre, kde sa podrobovala prvým identifikačným úkonom,“ povedal policajný prezident Tibor Gašpar na včerajšej tlačovej besede, na ktorej okrem iného prezradil aj dôvod, pre ktorý o Mišenkovom zadržaní informovali až po vyše týždni. „Skoršia medializácia by sťažila ukončenie "celého procesu",“ vysvetlil Gašpar.

Na Slovensko ho zrejme nevydajú

Mišenku obvineného z piatich vrážd aj megalúpeže momentálne zadržiavajú v hlavnom meste Venezuely Karakase. Tam budú zrejme rozhodovať aj o jeho vydaní na Slovensko, ku ktorému sa Gašpar zatiaľ nevedel vyjadriť. „K spôsobu, akým by mohlo dôjsť k vydaniu, sa teraz nie je možné vyjadriť,“ povedal. Či sa bude opakovať podobné fiasko ako pri vydávaní Karola Mella z Belize, je otázne.

Problémom môže byť Mišenkovo venezuelské občianstvo. Podľa našich infromácii je totiž vo venezuleskej ústave zakotvený zákaz vydávania tamojších zločincov do zahraničia. Je teda zrejmé, že slovenského zločinca z karibského ostrova na Slovensko nevydajú.

Viliam Mišenka zo Slovenska zmizol na jeseň 2010 po veľkej narodeninovej oslave spojenej s rozlúčkovou párty. Odvtedy naňho bolo vydaných až päť medzinárodných zatykačov a policajti ho hľadali po celom svete. Okrem toho, že má na krku obvinenie z megalúpeže v Nitre (1996), pri ktorej záhadne zmizlo 173 miliónov korún (5 miliónov eur), má byť zapletený aj do piatich vrážd, z čoho tri mal spáchať v spolupráci s Karolom Mellom.

 

Zadržaný Mišenka zmenil imidž
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: polícia)

 

Keď Mella v máji 2011 pre chybu sudcu prepustili z väzenia. Mello sa potom presťahoval do Belize a objavili sa dohady, že Mišenka je jeho susedom. Mella v rámci rovnakej akcie, pri ktorej sa polícii podarilo dolapiť aj Mišenku, zadržali v Belize ešte minulý rok. Stredoamerický štát ho však vtedy odmietol vydať na Slovensko spolu s rodinou si tam spokojne žije naďalej.

Venezuelu ako úkryt nevyužívajú iba hľadaní Slováci. V auguste 2012 agentúry informovali o zadržaní kápa sicílskej mafie Salvatoreho Bonomola. Ten pred zákonom unikal päť rokov a údajne bol vodcom jedného z mafiánskych klanov v Palerme.

Lexa na úteku schudol 70 kíl

 

Zadržaný Mišenka zmenil imidž
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA, TASR)

 

Podobnou zmenou vizáže, za akou sa skrýval Mišenka vo Venezuele, prešiel aj bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Ivan Lexa, ktorý pred 15 rokmi ušiel pred súdmi do Juhoafrickej republiky. Počas štyroch rokov na úteku schudol neuveriteľných 70 kíl, a keď ho v roku 2002 deportovali späť na Slovensko, bol z neho úplne iný človek.

Na útek sa dal po tom, ako jeho nástupca Vladimír Mitra predniesol pred parlamentom šokujúcu správu o nezákonnom sledovaní novinárov aj politikov a o únose prezidentovho syna Michala Kováča do Rakúska. Lexa vtedy skončil na krátky čas vo vyšetrovacej väzbe. Po jeho dolapení ho čakalo niekoľko súdnych pojednávaní, na ktorých však bol zbavený všetkých obvinení. V dvoch prípadoch ho zachránila platná amnestia.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu