Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Záhadné pozadie streľby pod Slavínom: Likvidácia svedka vraždy bossa podsvetia?

Súvisí vražda Deáka so streľbou pod Slavínom? Zobraziť galériu (3)
Súvisí vražda Deáka so streľbou pod Slavínom? (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA – Utorková streľba, ktorá sa odohrala počas noci v bratislavskej lukratívnej štvrti pod Slavínom, môže súvisieť s bojom v podsvetí. Podarilo sa nám totiž zistiť, že dom, pred ktorým padli štyri výstrely, patrí mužovi obvinenému z vraždy kontroverzného podnikateľa Romana Deáka (37). Jeho meno takisto figuruje v mafiánskych zoznamoch pod skupinou zvanou sýkorovci. Tá má byť okrem iného zapletená aj v kauze pozemkovej mafie. Podľa našich informácii mohlo ísť pri utorkovej streľbe aj o likvidáciu nepohodlného svedka.

K streľbe došlo krátko pred 22:00 v centre Bratislavy na ulici prominentnej štvrti pod Slavínom, kde bývajú viacerí vplyvní ľudia. Polícia hermeticky uzavrela celú ulicu a dokonca prehľadávala aj lesy blízkeho Horského parku. Miesto činu muži zákona neustále strážia a je neprístupné. Čo sa presne na mieste činu dialo a kto držal v ruke zbraň, je zatiaľ nejasné.

Neznámi páchatelia údajne najprv nafingovali lúpež, aby do neobývaného domu vylákali muža, ktorý mal strážiť dom Martina K, ktorý je vo väzbe v súvislosti s vraždou Deáka.  Keď sa spustil alarm a na miesto dorazil správca domu skontrolovať situáciu, niekto naňho štyri krát vystrelil. Ani jedna z guliek ho však našťastie nezasiahla. Je možné aj to, že ho chceli len zastrašiť.

Polícia bližšie informácie zatiaľ neposkytuje, potvrdila však, že pred jedným z domov chcel niekto vraždiť. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru začal trestné stíhanie vo veci pre trestný čin úkladnej vraždy v štádiu pokusu, povedala hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová.

Nám sa podarilo zistiť, že výstrely padli pred vilou jedného z členov organizovanej skupiny sýkorovcov Martina Kováča. Ten bol koncom septembra spolu s ďalšími štyrmi „sýkorkami“ obvinený z vraždy kontroverzného podnikateľa Romana Deáka, ku ktorej došlo ešte v októbri 1999. „Špecializovaný trestný súd vzal obvineného M. K. do väzby 28. 9. 2012. Dôvodmi väzby bola možná obava z ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti,“ potvrdila nám hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. Kováčov dom ídajne strážil Richard K., ktorý bol iba pred nedávnom vypovedať v kauze vraždy Deáka a jeho slová mohli údajne odkryť nové skutočnosti o páchateľoch tohto zločinu z podsvetia.

 

Mafiánske zoznamy sýkorovci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

Kováč mal s vykonaním vraždy pomáhať podľa polície údajnému bossovi klanu sýkorovcov Róbertovi Lališovi, ktorý je zatiaľ na úteku. Deáka zastrelili 20. októbra 1999 v Dúbravke až 19 ranami z pištole v jeho luxusnom Mercedese. Organizovaná skupina má mať prsty aj v prípade pozemkovej mafie, ktorá podľa prokuratúry v roku 2007 obrala poškodených o pozemky s rozlohou viac ako 280-tisíc m2 v hodnote až 15,5 milióna eur.

Zaujímavé je v tejto súvislosti informácia z katastra nehnuteľností, podľa ktorej je  Kováčová vila v štádiu súdnoho procesu na určenie neplatnosti zmluvy o prevode vlastníctva na stavbu.

 

Pred týmto domom na Novosvetskej ulici sa strieľalo
Zobraziť galériu (3)
Pred týmto domom na Novosvetskej ulici sa strieľalo  (Zdroj: Vladimír Labát)

 

Či utorková streľba nejako súvisí s vraždou pod taktovkou sýkorovcov, je zatiaľ nejasné. Prokuratúra bližšie informácie o prípade neposkytuje. „Prebiehajú prvotné úkony trestného konania, a preto nie je možné poskytnúť bližšie informácie a vyjadrovať sa k špekuláciám,“ povedala pre Topky hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Za posledný týždeň ide už o druhý prípad streľby, ktorá by mohla súvisieť s bratislavským podsvetím. V nedeľu na sídlisku v Dúbravke zastrelili Martina V., ktorý mal podľa medializovaných informácií spolupracovať s bratislavskou skupinou zvanou jakšíkovci. Jeho telo našli ráno na sídlisku s dvoma ranami v hrudi. Polícia v súvislosti s jeho smrťou začala trestné stíhanie vo veci zločinu zabitia v súbehu s trestným činom nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu