Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Vojaci OSN chytili narkobaróna Bakiho Sadikiho: V Kosove ho hľadali 2 roky!

Baki Sadiki, hlava albánskej drogovej mafie na Slovensku
Baki Sadiki, hlava albánskej drogovej mafie na Slovensku (Zdroj: tvnoviny.sk)

BRATISLAVA - Jedného z najhľadanejších mužov, po ktorom roky pátrala slovenská polícia, Bakiho Sadikiho zatkli vo štvrtok v Kosove. Informáciu potvrdil aj policajný prezident Tibor Gašpar. Správu priniesla televízia Markíza.

Sadiki bol hlavou albánskej drogovej mafie na Slovensku, ktorá k nám pašovala heroín z Turecka. Známy je aj tým, že sa údajne poznal so šéfom najvyššieho súdu Štefanom Harabinom. Obaja vzájomné kontakty odmietli. Slovensko sa teraz podľa portálu tvnoviny.sk usiluje, aby zadržaného muža Interpol vydal na Slovensko, kde ho už bez jeho prítomnosti odsúdili.

Kosovského Albánca so slovenským pasom Sadikiho obvinili na jar 2010, v tom čase však bol v zahraničí. O jeho vydanie Slovensko požiadalo 17. mája. 2010.

Sadikiho skupina podľa skorších vyjadrení prokuratúry v rokoch 2007 až 2008 doviezla z Turecka na Slovensko 120 kilogramov heroínu a následne ho vyviezla do Európy. Polícia najskôr obvinila niektorých členov šesťčlenného medzinárodného gangu. Potom v polovici februára na základe informácií od jedného zo zadržaných obvinila aj údajného šéfa skupiny.

Sadiki, ktorého meno sa stalo známym po zverejnení údajného telefonátu z roku 1994 so súčasným predsedom Najvyššieho súdu Harabinom, so svojou rodinou žil a podnikal pod Vysokými Tatrami. Práve tam polícia ešte v septembri 2008 zadržala jednu z heroínových zásielok. Zo zaisteného desaťkilového balíka by podľa prokuratúry bolo možné vyrobiť státisíce dávok drogy v hodnote 3,35 milióna eur. Heroín pašovali ukrytý v športovej obuvi, distribuovali ho do Švajčiarska, Talianska a Nemecka.

Polícia totiž u neho v marci 2010 urobila domovú prehliadku, pri ktorej však nenašla drogy, ale zaistila materiály o jeho pohybe a kontaktoch. Sadikiho aktivity polícia vyšetrovala už v minulosti. Jeho skoršie stíhanie pre obchod s drogami zastavili v roku 2008. Podľa prokuratúry totiž nebolo možné zabezpečiť nové dôkazy, ktoré v procese žiadal Najvyšší súd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu