Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďalší proces mafiánskej vraždy: Hádka šéfa z prokuratúry so svedkom priamo na súde!

Černákov bývalý švagor Jozef Matula
Černákov bývalý švagor Jozef Matula (Zdroj: SITA)

PREŠOV – Vypočutím ďalších svedkov pokračovalo dnes na Okresnom súde v Prešove hlavné pojednávanie s exšvagrom Mikuláša Černáka Jozefom Matulom a bývalým obhajcom Danielom Makušom v prípade objednávky vraždy banskobystrického podnikateľa Mariána Karcela.

Jeho vraždu si podľa obžaloby z vyšetrovacej väzby v Leopoldove objednal Mikuláš Černák, aby sa zbavil nepohodlného svedka v jednom z trestných činov. Ako sprostredkovateľov použil práve svojho švagra a obhajcu, ktorí na likvidáciu Karcela najali zemplínskeho mafiána Branislava Adamča. Ten je už za vykonanie tohto činu právoplatne odsúdený a spolu s Černákom dostali za viaceré trestné činy doživotie.

Pred okresným senátom dnes vypovedal očitý svedok streľby na Karcela, jeho sused, ktorý v čase útoku bol vo svojej záhrade oproti cez cestu. Uviedol, že Karcel prišiel domov asi o 10:30 a keď zaparkoval, dorútilo sa iné vozidlo, z ktorého vybehol so samopalom v ruke muž v čiernom kabáte a čiernej kukle a vypálil na neho asi 17 rán z „kalašnikova“. Podľa jeho výpovede v aute sa nachádzal okrem útočníka ešte šofér, ktorému do tváre nevidel. Celé sa to odohralo veľmi rýchlo. Sám sa ukrýval za kamenným múrikom plota. Všimol si len poznávaciu značku tmavého auta, ktorá bola z Brna. Útočníci potom rýchlo z miesta činu odišli. Celý skutok sa odohral v priebehu niekoľkých sekúnd, vypovedal svedok. Od policajtov sa neskôr dozvedel, že auto zapálili pri Slovenskej Ľupči.

K slovnej prestrelke pred súdom došlo počas výpovede ďalšieho svedka Jozefa Sabóa, ktorý od začiatku obhajoval Branislava Adamča, a šéfom odboru osobitného určenia Generálnej prokuratúry Petrom Šufliarskym. Svedok uviedol, že podľa jeho názoru vražda Karcela nebola spravodlivo vyšetrená a napriek rozsudku doteraz neboli odhalení skutoční páchatelia tohto zločinu. Podľa jeho vyjadrenia Adamča do roku 2002 obhajoval sám, no bolo to problematické, lebo žije v Trebišovskom okrese a proces sa konal v Banskej Bystrici. Klient ho sám požiadal, aby mu našiel ďalšieho obhajcu z okolia Banskej Bystrice, aby ho mohol častejšie navštevovať.

Sabó mu odporučil svojho kolegu zo študentských čias advokáta Daniela Makušu z Brezna. Podľa jeho slov to dokazuje, že sa v čase spáchania skutku v roku 2000 nepoznali. Dnes obžalovaného Daniela Makušu zoznámil s Adamčovým otcom na benzínke, kde podpísali plnú moc a odovzdal mu aj zálohu 50 tis. Sk. Potom spoločne svojho klienta obhajovali až do vynesenia konečného rozsudku. Svedok potvrdil, že zastupoval aj Vlastimila Demetera, ktorý sedel v jednej cele s Adamčovým bratom Erikom. Zabezpečoval mu predaj auta Alfa Romeo, v ktorom neskôr sedel vrah Karcela. Časť financií z predaja auta išlo pre neho ako honorár za právne služby.

Keď sa prokurátor Šufliarsky opýtal svedka, či bol odsúdený alebo stíhaný za nejaký trestný čin, ten uviedol, že „v dnešnej dobe je móda stíhať advokátov a robiť z nich zločincov“. Vypovedal, že bol obžalovaný z marenia spravodlivosti, ktorého sa dopustil tým, že počas procesu s Branislavom Adamčom nahovoril na krivú výpoveď dvoch svedkov, aby vypovedali v prospech jeho klienta. Svedok zdôraznil, že nie je sám, na koho sa robí tento pohon. Zo siedmich obhajcov, ktorých mal Adamčo na plnú moc (nie ex offo - z úradnej moci), šesť bolo trestne stíhaných. „Za to, čo robíte, nemôžem si vás nielen ja, ale nikto vážiť,“ povedal Sabó Šufliarskemu. Slovnú potýčku zastavil predseda senátu.

Súd dnes vypočul aj ďalších svedkov, medzi nimi aj Michala O., spoločníka Mikuláša Černáka vo firme Security 3, ktorý do prípadu nevniesol viac svetla, lebo na väčšinu vecí si nevedel spomenúť. Hoci bol za Černákom v Leopoldove s ďalšími jemu blízkymi osobami, o objednávke vraždy Karcela nič nevie. Ďalší zo svedkov Zoltán B. odmietol vypovedať. Prokurátorka čítala jeho výpoveď z prípravného konania. Hlavné pojednávanie bude pokračovať v utorok výpoveďami ďalších svedkov. Predvolaní sú aj otec a brat Branislava Adamča.

Karcel bol zavraždený v roku 2000 pred svojím domom v Kynceľovej pri Banskej Bystrici dávkou zo samopalu. Proces s Mikulášom Černákom a spol. sa na Okresnom súde v Prešove začal 10. novembra 2008 a presne po roku senát vyniesol rozsudok, ktorým poslal Černáka za mreže na doživotie a jeho bývalého švagra odsúdil na 12 rokov. Obaja odsúdení sa proti rozsudku odvolali. Krajský súd v Prešove 22. septembra 2010 zamietol odvolanie Černáka a potvrdil mu doživotný trest. Nepotvrdil však prvostupňový rozsudok pre Jozefa M. a jeho prípad vrátil späť na ďalšie dokazovanie. Pôvodne bol v tomto procese súdený aj bývalý Černákov obhajca Daniel M., ktorého prípad neskôr vylúčili na samostatné konanie. Predseda senátu odporučil, aby oba prípady po vrátení na prvostupňový súd spojili na jedno konanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu