Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bossa banskobystrického podsvetia Černáka obžalovali z ďalšej vraždy

Mikuláš Černák
Mikuláš Černák

BRATISLAVA - Boss banskobystrického podsvetia Mikuláš Černáka, ktorý je už odsúdený za šesť vrážd na doživotný trest odňatia slobody, je obžalovaný najnovšie z ďalšej vraždy.

V októbri 1997 mal spoločne s piatimi osobami zavraždiť Imricha O. a to tak, že ho uškrtili káblom s počítača. Imrich O. bol spoločne s Jánom R., ktorý je vo väzbe v Maďarsku, pôvodne podozrivý z vraždy Róberta Remiáša. Na Mikuláša Černáka bola v tejto novej kauze vraždy podaná obžaloba 24. septembra tohto roku. Motívom vraždy bolo to, že Imrich O. sa snažil a mal záujem o odstránenie práve bossa Mikuláša Černáka informovali dnes policajný prezident Tibor Gašpar a riaditeľ Odboru osobitného určenia Generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky.
      
"V tomto prípade polícia vypočula až 500 svedkov, vykonala dve rekonštrukcie a dve domové prehliadky," priblížil mimo iného prezident Gašpar. Mŕtvolu Imricha O. našli až v roku 2005. "V prípade Mikuláša Černáka nebola porušená pri jeho vydávaní z Českej republiky na Slovensku zásada špeciality," zdôraznil zase prokurátor Šufliarsky. Mikuláš Černák sa totižto v prípade svojho vydania z Českej republiky do SR obrátil na súd v Štrasburgu. Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu požiadal zase v júli tohto roku slovenskú vládu o vyjadrenie, či po vydaní Mikuláša Č. z Českej republiky bola dodržaná zásada špeciality. Tá stanovuje, že obvineného alebo obžalovaného možno stíhať len za tie skutky, pre ktoré ho cudzí štát vydal. Súd v Štrasburgu zatiaľ v tejto veci, ktorá by pomohla Mikulášovi Č. sa dostať na slobodu zatiaľ nerozhodol.
      
Krajský súd v Prešove v septembri 2010 uznal Černáka za vinného zo spáchania šiestich vrážd a z organizovania ďalšej, za čo mu vymeral doživotný trest odňatia slobody. Ako však informovali dnes ďalej Gašpar a Šufliarsky - Mikuláš Černák je mimo spomínaného podozrivý z ďalších troch vrážd.
      
Údajného bossa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka budú znovu súdiť aj za vraždu poľského podnikateľa Grzegorza Szymaneka. Mikuláša Černáka v roku 2002 v tomto prípade oslobodili, no Krajský súd v Banskej Bystrici na základe žiadosti prokuratúry povolil 8. septembra minulého roku obnovu konania. Najvyšší súd SR sťažnosť obhajoby proti rozhodnutiu banskobystrického súdu 23. novembra 2010 zamietol.         
Návrh na obnovu konania podala generálna prokuratúra 16. januára 2008, nakoľko získala nové dôkazy. Dozorujúca prokurátorka uviedla, že po oslobodení Mikuláša Černáka vyšli najavo nové skutočnosti, o ktorých súd nevedel. "Najzákladnejším z tých všetkých dôkazov, z ktorých aj vyplývajú nové skutočnosti, sú dôkazy, ktoré boli vykonané poľskými justičnými orgánmi a na základe ktorých bola poľská skupina únoscov právoplatne odsúdená," uviedla prokurátorka. Obžalovaní na poľskom súde podľa nej uviedli, že únos Szymaneka sa uskutočnil po dohode s Mikulášom Černákom.       

Podnikateľa Grzegorza Szymaneka, 30-ročného občana Poľskej republiky, hľadal Interpol pre hospodárske trestné činy. Telo vtedy ešte neznámeho muža našli pri Polomke v októbri 1998.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu